Инициативи

Начало | Инициативи | Помогнете да спасим врабчетата, като ги... броите

Помогнете да спасим врабчетата, като ги... броите

Аз детето | 2022-04-29

Помогнете да спасим врабчетата, като ги... броите

Знаете ли, че от 6 години насам всяка година в края на април можете да помогнете на врабчетата, като ги... броите! Точно така, тези малки чуруликащи сладури имат нужда точно от такава помощ. Това е интересно, забавно и няма да ви отнеме повече от 10 минути. При това ако го направите ще имате специално име. Име по-хубаво от Супермен или Батман! Ще бъдете врабчеброец, колко готино звучи това? Батман помага на Готъм сити, а вие ще помагате на Българското дружество за защита на птиците. Супер, нали?

Но защо трябва да го правим? Защо се броят врабчета? Може би сте забелязали, особено ако живеете в по-голям град, че напоследък виждате все повече врани и все по-малко врабчета, нали? Или пък попитайте родителите си, те със сигурност са го забелязали, а баба и дядо най-вероятно могат да ви разкажат колко много от тези градски сладури е имало преди, когато те са били деца и колко малко са сега! Точно това е причината всички да станем врабчебройци. Природозащитниците искат да разберат защо птичетата намаляват. Затова са им необходими данни – къде точно намаляват врабчетата? Къде пък се срещат повече? Кои места им харесват и кои – никак? За разлика от много други птици, врабчетата предпочитат живота в близост до нас – както в градските, така и в селските райони. Затова е важно да им създадем подходяща среда.

Всички, които искат да се включат, могат да го направят бързо и лесно, като се регистрират на сайта на кампанията vrabcheta.bg. Броенето на врабчетата ни помага да установим числеността на „градските разбойници“, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабче преобладава у нас. Досегашните резултати акцентират върху значението на зелените площи, както в дворовете на къщи, така и в междублоковите пространства. Освен предпочитани от хората, тези зелени площи са важни и за птиците, което още веднъж демонстрира способността на пернатите ни съседи да бъдат индикатор за средата около нас. През последните години резултатите от „Мониторинга на широкоразпространените видове птици“, извършван от стотици доброволци в цялата страна, показват, че популацията на домашното врабче в България се стабилизира, но дългосрочната тенденция е все още намаляваща.

Да бъдете врабчеброец изисква регистрация на сайта на кампанията „Ние броим врабчетата“ и възможност да отделите 10 минути в интервала между 9:00 и 12:00 ч. на 30 април (събота), за да преброите врабчетата на избраното от вас място и накрая да въведете данните на vrabcheta.bg. Много важен момент от преброяването е въвеждането и на нулеви резултати, т. е. ако на избраната локация за периода на броене от 10 минути не бъдат наблюдавани врабчета, на vrabcheta.bg да бъде въведена цифрата „0“ за съответния вид. Всички ресурси са достъпни на vrabcheta.bg, където ще научите всичко за трите вида врабчета, обект на преброяването – домашното, полското и испанското, и как лесно да ги разпознавате. Кампанията „Ние броим врабчетата“ се осъществява, благодарение на много доброволци и приятели на БДЗП, които се включват в инициативата и я подкрепят с труда си. Миналогодишното преброяване привлече рекорден брой участници – 767 души от цялата страна, които преброиха общо 11 681 врабчета. Ще успеем ли да минем този рекорд през 2022 г.?

Вижте още:
Какво да направим, ако намерим малко птиче – няколко важни неща, които да знаете



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град