За родители

Начало | За родители | Подготовката за училище тази година ще струва около 650 лева

Подготовката за училище тази година ще струва около 650 лева

Аз детето | 2022-08-30

Подготовката за училище тази година ще струва около 650 лева

Близо 650 лв. ще струва подготовката за първия учебен ден тази година. Това е с около 150 лева повече в сравнение с миналата година, казват от Bulgaria ON AIR. Причината е поскъпването на учебните пособия. Освен радостен, тази година първият учебен ден се оказва и голямо предизвикателство за джоба на родителите. Синът на Цветомира Коцева за първи път ще прекрачи прага на училището и тя вече е започнала да пазарува. „Около 400 лева бих отделила, за да може той на 15 септември да е готов. Като не включваме училищни униформи и другите неща, които ще са впоследствие. Това е да има тетрадки, дрехи и чанта“, уточнява майката.

Най-голямо е увеличението при цените на тетрадките – с около 20% спрямо миналата година. Най-базовите варианти са на цена от 2,40 лева. Увеличение има и при текстилните изделия – раници и моливници. Цената на раницата варира между 60 и 300 лв., в зависимост от модела и екстрите, които предлага. „Има пълни комплекти, които съдържат спортна торба, пълен несесер, празен несесер. Те съответно вече са на по-високи цени, но има и по 60-70 лева раници“, каза Цвети Митева.

А помощите за първокласници се оказват важно, но недостатъчно перо в разпределянето на семейния бюджет. „За съжаление, бюджетът ще е по-голям, но държавата така или иначе ни помага с тази подкрепа за първи клас. Да, разделена е на две части, но в училището веднага след като бяхме приети, ни се раздадоха бележки, с които отиваш да заявиш помощта. Реално тази помощ може да се каже, че е прилична, разделена на два пъти по 150 лева и би подпомогнала семейния бюджет“, коментира Цветомира Коцева.

Само за тетрадки, химикалки, моливи, гланцова хартия и блокове родителите трябва да си отделят между 100 и 150 лв.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град