За родители

Начало | За родители | Не давайте тези продукти за закуска на детето си

Не давайте тези продукти за закуска на детето си

Аз детето | 2022-06-23

Не давайте тези продукти за закуска на детето си

Много често на родителите се случва да пропускат закуската или да минават само с чаша кафе и да са добре. Но децата имат нужда от хапване сутрин – то им дава енергия, нужните хранителни вещества, а пък за учениците или за тези, които имат интензивно физическо натоварване, сутрешното хапване е незаменимо. Но... трябва да е и полезно и подходящо, което означава, че не може какво да е. Така че ето какво не трябва да давате на детето си за закуска, ако искате то да е възможно най-здраво.

Сладкиши

Несъмнено вафлите, поничките от магазините и пакетираните кроасани ги обичаме всички и смятаме, че понякога стават за бърза закуска. Обаче диетолози и педиатри са единодушни: „Те не са полезни.“ Нещо повече – в тези сладкиши няма нито едно полезно за детския организъм вещество. Да се яде сладко на гладен стомах е вредно, защото води до рязко увеличаване на захарта в кръвта. Когато тя се понижава, усещаме глад. Затова е практически невъзможно вашето дете да се засити с тях – след час и половина пак ще е гладно.

Пресни плодове и зеленчуци

Да, знаем, че това ще ви учуди и дори ще решите, че грешим. Разбира се всяко дете трябва да ги хапва – те са пълни с витамини, но консумацията на плодове и зеленчуци е спорна, защото фибрите, съдържащи се в много плодове, раздразват лигавицата на стомаха и могат да предизвикат болка, тежест и подут корем. Не се отказвайте от ябълки или праскови за закуска, но ги поднесете на парченца, смесени с млякото, мюслито или кашата. Важно е да не давате на малкото круши, цитруси и банани на празен стомах.

Банички

Знаем, че тук традиционно ядем това, но готовите банички също не са добра идея. Те също не съдържат почти нищо полезно. Но домашно направена от вас баница с хубави продукти и чаша айрян е друга работа...

Пресни сладкарски изделия

Топлите хлебчета са вредни за храносмилането. Пресните сладкарски изделия – кифли, осморки, водят до газообразуване, издуване на корема и тежест в стомаха. Не забранявайте на детето да хапва прясна кифла с мармалад, но нека това да се случва в средата на деня.

Прочетете още:
5 вида храни, които не трябва да присъстват често в детското меню, защото влияят лошо на емоционалното състояние



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град