любопитно

Начало | любопитно | Пет причини да обичаме сладолед

Пет причини да обичаме сладолед

Аз детето | 2018-06-20

Пет причини да обичаме сладолед

През лятото най-любимото лакомство на почти всеки е сладоледът. И как иначе? И ако си мислиш, че има и много хора по света, които не обичат сладолед ще сгрешиш. Няма нищо подобно! Според проучване на едно италианско научно списание само 5 процента от хората в света не обичат сладоледа. Сладоледът е любим десерт на всички останали 95 процента хора на земята и то не само през лятото. Оказва се също така, че двата най-любими вкуса сладолед са шоколад и... не е сметана, а пъпеш. Интересно нали? Най-интересното обаче е друго, учените накарали хората да им напишат своите пет причини защо обичат сладолед, след това обобщили списъка и извели на бял свят – петте най-добри причини поради, които обичаме сладолед и ето ги и тях.

1. Сладоледът има страхотен и приятен вкус.

2. Сладоледът е прохладно лакомство. Колко е хубаво, когато лесно можете да се освежите в летните горещини.

3. Сладоледът подобрява настроението. Опитайте и сами, когато сте тъжни хапнете малко сладолед и ще видите, че светът отново ще ви се стори прекрасен, какъвто е.

4. Нов сладолед – ново откритие. Една разходка в магазина и просто се объркваш. Асортиментът от сладоледи е толкова голям, че е невъзможно да си опитал всички. И това е чудесно, защото означава, че има нещо за всеки вкус и че винаги можеш да откриеш нещо ново само с една хапка сладолед.

5. Сладоледът е най-доброто угощение и хит на всяко парти. Всичките ви приятели ще ви заобичат, ако като десерт им предложите вкусен сладолед. А още по-добре ще ако им направите мелба.

Още нещо интересно:

  • Преди три хиляди години в домовете на богатите китайци са поднасяли изискан десерт – сладък сок от пресни плодове, смесен със сняг или лед. С такъв десерт са черпили и Александър Македонски по време на походите му в Персия и Индия.
  • В Европа Марко Поло е донесъл рецептата за охладен шербет от Китай. В Италия става любимо блюдо в знатните домове , като му добавяли мляко, сметана, захар, аромати и дори цветя – сладоледа „Асорти „.
  • Истинският сметанов сладолед бил изобретен при Наполеон ІІІ. , а австрийците измислили шоколадовия сладолед. В Америка рецептите за сладолед пристигнали с английските преселници.
  • Доли Мадисън, жената на американския президент Джеймс Мадисън, поднесла сладолед на организирания бал по повод встъпването в длъжност на съпруга й през 1813 година.
  • През 1846 г. е измислен ръчния фризер – въртейки ръчката на фризера, той разбърква съда със сладолед в слой от сол и лед, докато не се замрази сладоледената смес. .
  • През ХІХ век, е измислена машината за сладолед. През 1904 година в Сент-Луис на изложба е демонстриран първият автомат за вафлени кофички за сладолед и е наричан “ кифличката на ескимоса „. След 4 г. се произвежда и сладолед на клечка.
  • Якоб Фусел започнал серийно производство на сладолед в Северна Америка в Балтимор, Мериленд през 1851 година – бащата на американската сладоледена индустрия. Около 1926 година бил усъвършенстван първият успешно работещ фризер с непрекъснато действие.
  • Най-скъпият сладолед в света, продаван в Ню Йорк и вписан в Книгата на Гинес, струва 1000$. Той е украсен с листенца от 23-каратово злато и не е по джоба на всеки.Под шапката от благороден метал се крият пет топки ванилов сладолед, свежи екзотични плодове и венецуелски шоколад. Лакомството се сервира с чашка десертен хайвер и лъжичка, покрита с 18-каратово злато.

Снимка: tvidi.ru

Прочетете и още:
Невероятен сладолед
Рецепти за вкусен и невероятен сладолед
Приказка за сладолед
Историята на сладоледа
Вкусен малинов сладолед за горещи летни дни



Коментари
1 коментар

Дара Петрова, 11 г.,

Публикувано на 13.07.2021

Не е вярно!!!!!!! Най-скъпият сладолед струва 1,4 милиона долара.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град