любопитно

Начало | любопитно | Само днес и само за теб сапунените мехурчета разкриват тайните си!

Само днес и само за теб сапунените мехурчета разкриват тайните си!

Аз детето | 2018-06-12

Само днес и само за теб сапунените мехурчета разкриват тайните си!

Няма човек, че дори и животно, което да не обича или поне да не проявява интерес към сапунените мехурчета. Те са така ефирни, така красиви и интересни. Обичаме да ги правим, обичаме и да ги гоним, да ги снимаме, да им се радваме и да се чудим как от малко сапун и вода може да се получи нещо толкова красиво, любопитно и интересно. Е, подгответе се, защото днес и само за вас любимите ни мехурчета ще отговорят на някои от най-любопитните въпроси свързани с тях. Добре де, предвид факта, че те не могат да говорят, а само да бъдат забавни и красиви, ние ще отговорим вместо тях. Това обаче няма да направи въпросите и отговорите по-малко интересни. При това ако ги прочетете следващия път, когато правите мехурчета с приятели ще можете да им обясните всичко и ще изглеждате наистина умни! Така че сега просто прочетете – интересно е!

Как се образуват?

Сапуненият мехур е възможно да съществува, понеже повърхностният слой на една течност притежава определено повърхностно напрежение, което му придава еластичност. Въпреки това, един мехур от чиста вода не би бил стабилен и е необходимо във водата да има разтворено повърхностно активно вещество (като сапун или веро). Сапунът избирателно усилва най-слабите части от мехура и му пречи да се раздува повече. В добавка, сапунът намалява изпарението на течността и мехурът става по-траен. Сапунените мехури могат да променят формата си под въздействието на въздушни течения, но имат тенденция да се завръщат към сферичната форма. Тя също е следствие от повърхностното напрежение: измежду всички пространствени геометрични форми, сферата е онази, при която на даден обем съответства минимално лице на повърхнината.

Защо мехурчетата имат различни цветове?

Стените на сапунените балончета се състоят от два слоя сапун и вода между тях. Слънчевата светлина преминава през тънкия сапунен филм и се пречупва от водата, така се виждат и различните цветове от различните вълни на светлината.

Защо не могат да се направят мехурчета под формата на пирамида или куб?

Опитайте пред огледалото да надуете бузите си така, че да изглеждат като пирамида. Ако не мамите и не си помагате с език няма как да се получи. И всичко това, защото налягането на въздуха винаги се предава равномерно във всички посоки. Същото е и при сапунените мехурчета.

Как да направите сапунени мехурчета у дома?

Тайната е в специалната формула за сапунен разтвор.

  • Чаша студена вода.
  • Половин чаша течност за миене на съдове.
  • Половин лъжица захар.
  • 1 супена лъжица глицерин.

Това е най-тайната и най-лесна рецепта за малко по-здрави и малко по-красиви балончета.

А знаехте ли, че можете да правите и още интересни неща с тях! Само вижте!

Сапунено мехурче в сапуненото мехурче... в сапуненото мехурче!
Домашна рецепта за страхотни сапунени мехури
Цветни змийчета от сапунени мехурчета – нов и цветен начин за игра със сапунени мехури
Огромни сапунени мехури за огромно забавление

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град