любопитно

Начало | любопитно | Харесвате ли суши?

Харесвате ли суши?

Аз детето | 2018-06-22

Харесвате ли суши?

Какво е първото нещо за което се сещате, когато чуете суши? Повечето хора веднага си мислят за нещо, което е модерно, но със сигурност не е вкусно, защото включва сурова риба! Ако и вие смятате, че можете с въдица да си хванете суши, то ловите рибата в грешното езеро. Ястието, което се приготвя от сурова риба може и да прилича на суши, но се нарича сашими и въобще не е същото. Всъщност сушито понякога дори не съдържа каквато и да било риба! Ние сме опитвали такова и трябва да ви кажем, че е доста вкусно, необичайно, но вкусно и дори засищащо.

Основната съставка на тази храна никога не е била рибата, а оризът традиционно овкусен с винен оцет и обвит в тънък лист от водорасли (наречени „нори“). Понякога обаче дори и водораслите не са задължителни! Да, наистина сушито често включва риба (печена или варена), както и други видове морски дарове, но освен това се прави и със зеленчуци. Има стотици видове от тези малки рулца. След като изяснихме това нека ви попитаме и друго. Откъде мислите, че идва тази необичайна храна? Повечето хора смятат, че сушито е традиционен японски деликатес. Истината обаче е, че то е създадено в Китай.

Още през 4-ти век преди Христа, сушито в Китай е използвано за запазване на сурова риба. Древните китайци слагали суровата риба в съд, посолявали я, а отгоре я покривали с плътен слой варен ориз. Така запазената риба може да се съхранява от няколко месеца до няколко години и да се сготви след това, а оризът се изхвърлял. В крайна сметка, тази техника за съхранение стига до Япония. Японците започнали да ядат оризовата обвивка заедно със запазената риба и така се родила модерната форма на суши! Японската дума „суши“ първоначално означава „кисела“ или „оцетна“, а по-късно и до днес означава просто „с ориз“.

Днес този деликатес обикновено се сервира със соев сос и уасаби, който е пикантен зелен японски сос, както и с малко туршия от джинджифил. Сушито е много питателна храна. В няколко от тези рулца има около 300-450 калории. И както казахме в него изобщо не е задължително да има риба. Днес то се приготвя и с краставици и топено сирене, сметана, че дори и с пилешко месо! Можете да си го приготвите дори и с плодове с тази интересна рецепта!

Снимки: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град