Историята на сладоледа
Въпреки, че италианците си го приписват, всъщност в Китай за пръв път са открили, че ледът може да служи за нещо повече, освен да предпазва храната от разваляне.
Първият сорбет представлявал купа със сняг, полят с малко изцеден лимон.
Отначало сладоледът се правел от плодове и лед, след което се превърнал в изкушение за всеки уважаващ себе си готвач. Човекът, който донесъл сладоледа в Европа е Марко Поло. Това е причината и испанците да наричат ледените близалки „поло“. Разбира се, кралете и кралиците са първите, които опитали какво е това сладолед.
В Европа сладоледът първо се появил във Франция, Италия и Англия. Като във всяка страна рецептата се променяла – французите добавили яйце, англичаните експериментирали с мляко, а италианците популяризирали сладоледа.
През 1846 година Нанси Джонсън изобретил първата автоматична машина за сладолед. Това поставило началото на масовото производство на сладолед.
Материалът е публикуван с разрешението на WAVE international youth web magazine
Рецепти за сладолед:
Лимонов сладолед
Плодов сладолед
Плодов сладолед на Симона
Домашен сладолед
Трицветен сладолед
Сладолед
Ягодова мелба с шоколад
Мелбата на Симона