любопитно

Начало | любопитно | Първото издание на Хари Потър бе продадено на търг

Първото издание на Хари Потър бе продадено на търг

Аз детето | 2018-07-02

Първото издание на Хари Потър бе продадено на търг

Рядко първо издание на книгите за Хари Потър бе продадено за 56 000 паунда на търг, организиран от английската аукционна къща „Бонъмс“. Според информацията на вестник „Метро“ крайната цена за книгата „Хари Потър и философския камък“, издадена през 1997 г., значително надвиши началната оценка, която бе за 35 000 паунда. Изданието отбелязва, че след оживен търг книгата е купена от американски колекционер. Преди продажбата книгата е принадлежала на жена, която я е купила преди 21 години на гарата в град Харогейт.

Изданието е рядко, тъй като принадлежи към първия тираж на „Хари Потър и философския камък“ от едва 500 екземпляра. Продадената книга съдържа правописни грешки и неточности, поправени в следващите издания. През ноември 2017 г. първото издание бе продадено за 106 000 паунда. Но тогава книгата бе с автографа на Джоан Роулинг – авторката на фантастичната поредица за момчето вълшебник.

Британската писателка създаде световен бестселър в седем тома. Те излязоха между 1997 и 2007 г в общ тираж 450 млн. екземпляра и са преведени на 79 езика, включително на български. По тях са заснети осем блокбастъра.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град