любопитно

Начало | любопитно | „Кико без крила“ – първата картинна книга на Радостина Николова ви кани на пътешествие в един приказен свят

„Кико без крила“ – първата картинна книга на Радостина Николова ви кани на пътешествие в един приказен свят

Аз детето | 2018-05-30

„Кико без крила“ – първата картинна книга на Радостина Николова ви кани на пътешествие в един приказен свят

В седмицата, в която поредицата „Приключенията на мотовете“ бе публикувана в Китай, нейната авторка Радостина Николова пусна на родния пазар новата си книга „Кико без крила“ (изд. „Мармот“). Това е първата картинна книга на детската писателка, а илюстрациите са дело на младата художничка Матея Аркова. Една сутрин кучето Кико се събужда, легнало удобно върху... облак. То знае, че 5-годишният Дани има нужда от него и решава да намери начин да се върне при стопанина си. Започва приказно търсене на път обратно към света на живите, изпълнено с летящи слонове, гъски и костенурки, небесни закони и сърдити обитатели на животинския рай.

„Кико без крила“ е седмата книга на Радостина Николова след 5 издания от света на мотовете, публикувани между 2013 и 2015 г., и насочената към малко по-големи деца „Моите красиви рога“, която излезе през 2016 г. Писателката е сред най-любимите на малките читатели у нас през последните години, като е двукратен носител на наградата „Бисерче вълшебно“.

Историята на Кико започва преди година, когато в телефонен разговор детска учителка разказва на Радостина как при обсъждането на последната ѝ книга едно дете е възкликнало „А пък моето куче има крила!“. „Тази споделена реплика отключи появата на един герой – палав, инатлив, остроумен, по детски спонтанен и най-вече предан. Ето така, съвсем като в детска книга, Кико влезе в моя свят“, обяснява Николова.

Според авторката „Кико без крила“ е нежна история за приятелството, която е подходяща както за по-малките (3-7), така и за по-големи читатели (7+). Като всяка картинна книга, тя си служи с един по-овладян и сбит език, който да остави на въображението на детето да открие своя индивидуален прочит. „Кико дойде и размаха опашка в един мрачен ден, допря нос до мен и ме помоли да нарисувам енергичния му нрав и симпатичен облик. Но може би той иска да ни каже, че всичко е наред, дори да не изглежда така – просто трябва да бъдеш себе си и ще стигнеш до правилното решение“, разказва за „запознанството“ си с летящото куче художничката Матея Аркова.

Тя допълва текста на Радостина Николова с над 20 илюстрации, за да се получи чудесно разказана история за приятелството и преодоляването на загубата.

До 3 юни Кико и неговата създателка могат да бъдат открити в шатра Б на Пролетния базар на книгата пред НДК в София. Една от първите възможности за среща с „Кико без крила“ малките читатели във Варна и техните родители ще имат на Деня на детето 1 юни от 16 ч. Тогава Радостина Николова ще води приказна „Работилница за крила“ в Регионална библиотека „П. Славейков“ в рамките на фестивала Варна Лит 2018.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град