игри за навън

Начало | игри за навън | Пет позабравени, но весели игри от миналото, които няма как да не харесате

Пет позабравени, но весели игри от миналото, които няма как да не харесате

Аз детето | 2022-05-13

Пет позабравени, но весели игри от миналото, които няма как да не харесате

Едно време ние по цял ден бяхме навън, тичахме, скачахме, а вие с тези телефони и игри – само зяпате екраните. Я ми дай този таблет и излез навън... Няма как да не сте чували поне един път подобни приказки от родителите си или от баба и дядо. Всъщност най-вероятно ви го казват всеки ден. И колкото и досадно да ви е, имат право. Разбира се в днешния свят не можете да бъдете лишени от тези електронни джаджи, но колкото по-малко време прекарвате пред тях, толкова по-добре. Всъщност знаете ли, че ще минете онова досадно ниво на любимата си игра по-лесно ако си починете малко. Така умът ви ще бъде по-ясен, а рефлексите по-бързи и така ще знаете най-добре какво да направите. А каква по-добра почивка от весела игра навън, точно както на родителите ви и на баба или дядо им харесва. Знаете ли, че те не са имали чак толкова играчки и определено не чак такива модерни технологии и игри, но пак са се забавлявали много. Чудите се как ли? С тези пет позабравени игри, които ви съветваме да опитате още сега.

Те са наистина много весели и подходящи винаги, когато сте навън. Можете да ги играете край блока, в двора на къщата, дори и в двора на училището в междучасието. Само опитайте! Има много интересни игри от миналото, на които децата от различните държави по света са играли, преди днешната ера на мобилните устройства и които няма как да не ви харесат!

Народна топка

Кое дете не е играло на народна топка? Няма такова – поне не и допреди 10 години. Тя беше любима на всеки! Можехме да се забавляваме с часове и повярвайте, че все още е така интересна. Тя е много лесна и забавна. Децата се разделят на два отбора. Всеки отбор избира свой консул и заема предварително уточнената половина от игралното поле. Капитаните (консулите) застават зад крайната линия на противниковото поле за игра. При сигнал за започване на играта капитанът (консулът) на отбора подава топката на своите съотборници от полето за игра или се опитва да улучи противникови играчи, които бягат свободно из своето поле. Улученият с топката играч излиза от полето за игра. Играта продължава, докато не бъдат изкарани от полето всички противникови играчи.

Ръчички, ръчички

Народната топка няма как да не сте чували, но тази игра е наистина доста позабравена. Въпреки това ни е любима и да си признаем дори и днес понякога си я играем. Защо пък не? Всеки може да прави това, което му харесва, нали? А без съмнение и на вас ще ви хареса! Едно дете държи предмет в ръцете си, а всички останали чакат да го получат с протегнати ръце и затворени очи, подредени в кръг. Само че детето го пуска в ръката на избрано от него дете, а другите трябва да познаят кой държи предмета.

Кой ли ще получи подаръка?

Кое дете не обича подаръци? Само че имайте предвид, че тук само един от вас ще го получи. И не бива да се сърдите, защото това е забавна и изненадваща игра, която ще ви научи да споделяте и да се веселите заедно. Каква е точно ли? Родител или просто някой от нас опакова нещо дребно в много хартии, докато подаръкът стане огромен. Децата се нареждат в кръг и всяко маха по една от опаковките. Получава го детето, което е махнало последната опаковка.

Замръзванка

Толкова обичахме да тичаме и да се гоним. Така цялата ни излишна енергия се изхабяваше по весел начин и спяхме сладко, сладко. А също и беше весело! Каква е играта ли? Много просто – избирате един от вас, който да гони. Останалите... бягате и когато гонещият ви докосне замръзвате на място, докато някой друг не мине и не ви докосне, за да ви размрази. Така играта продължава, докато гонещият някак си не замрази всички или пък докогато ви хареса, защото иначе може да е много, много дълга.

Криеница

Една от най-любимите игри на децата в миналото е била криеницата. Едно от децата си затваря очите и брои до сто, докато другите се крият. След това започва да ги търси, а всяко дете, което е открито, отпада от играта.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град