За родители

Начало | За родители | Първа помощ при слънчево изгаряне при деца: какво е важно да знаете

Първа помощ при слънчево изгаряне при деца: какво е важно да знаете

Аз детето | 2022-08-10

Първа помощ при слънчево изгаряне при деца: какво е важно да знаете

Слънцето може да бъде както приятел, така и враг – ако не спазвате прости правила за безопасност. Повечето от нас смятат, че трябва да пазим себе си и особено децата, единствено когато сме на плажа. Тогава ги мажем с огромно количество слънцезащитни кремове, спрейове и какво ли още не. Факт е обаче, че слънцето през лятото може да е опасно и в планината, а също и на разходка в парка. Ако все пак сме забравили този факт и се случи инцидент, ето какво да направите веднага!

Какво е слънчево изгаряне

Слънчевото изгаряне е възпаление на кожата, причинено от прекомерно излагане на ултравиолетова радиация от слънцето. Най-голяма опасност от слънчевата светлина има през пролетта, лятото и есента, максимално – през деня от 11 до 16 часа. Отразяващите повърхности като вода и пясък могат да засилят ефекта. Хората със светла, тънка кожа, особено малките деца, са най-податливи на изгаряния. Те се нуждаят само от кратко излагане на слънце. Слънчевото изгаряне може значително да увеличи риска от бъдещи ракови заболявания на кожата като меланом.

Как да разберете дали детето има изгаряне

При изгаряне кожата става гореща на пипане, зачервява се, появява се подуване, болка при допир. При изразена лезия могат да се появят големи мехури, пълни с мътна течност. При голяма площ на изгаряне има повишаване на температурата, втрисане. Слънчевото изгаряне често е придружено от симптоми на топлинен удар – главоболие, гадене, замаяност и понякога загуба на съзнание.

Как да помогнем при слънчево изгаряне

Най-важното е възможно най-скоро да отидете с детето на хладно, защитено от слънце място и да му дадете да пие вода. В случай на нарушение на общото благосъстояние е по-добре да легне. Мястото на изгаряне трябва да се охлади под хладка вода за 10-15 минути. Не използвайте кубчета лед, те могат да увредят кожата. Ако по кожата са се образували мехури, в никакъв случай не трябва да ги пукате сами, трябва да поставите чиста салфетка с воден антисептик (или суха, ако няма нищо подръка) и да потърсите медицинска помощ.

Ако детето се оплаква от главоболие, треска, болка в мястото на изгаряне, могат да се използват подходящи за възрастта му болкоуспокояващи на базата на парацетамол или ибупрофен в дози, подходящи за възрастта. Не мажете кожата със спирт, масло, млечни продукти и други средства, които не са предназначени за лечение на изгаряния. Това може да доведе до влошаване на състоянието на кожата и инфекция.

Ако зоната на изгаряне е голяма, има мехури, общи симптоми под формата на треска, неразположение, главоболие, трябва да потърсите медицинска помощ. По време на лечебния период е необходимо да се носят широки дрехи от меки естествени тъкани, които да покриват възможно най-много от кожата и да се избягват откритите слънчеви лъчи през целия период на възстановяване, като се излиза навън само след залез слънце. Овлажнители, одобрени за изгаряния, като спрей на базата на пантенол, могат да се нанасят върху кожата. Каламиновият лосион може да се използва като противовъзпалително и аналгетично средство.

Какво представлява профилактиката на слънчевите изгаряния?

За да предотвратите появата на слънчево изгаряне, трябва да носите широки, леки дрехи, покриващи тялото, шапки и да пиете много вода в горещините. Необходимо е използването на слънцезащитен крем със защитен фактор поне 30, който се нанася 20-30 минути преди излизане навън. Защитата трябва да се подновява на всеки 2-3 часа, особено след плуване. Също така не трябва да планирате разходки за времето от 12 до 16 часа.

Нека лятото и слънцето носят само положителни емоции!

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град