новини детски

Начало | новини детски | Отличиха 10 герои на децата

Отличиха 10 герои на децата

Аз детето | 2014-06-11

Отличиха 10 герои на децата

Национална мрежа за децата връчи ежегодните награди за принос към живота и благосъстоянието на българските деца "Златна ябълка". Церемонията се проведе снощи в Столичния куклен театър. Личностите и организациите, които получиха грамота и шоколадова статуетка бяха номинирани от организациите, които членуват в Мрежата.

Управителният съвет на Национална мрежа за децата реши да връчи тази година специалната награда на еврокомисар Кристалина Георгиева. Мотивът за това е свързан с особеното внимание и съпричастност, които тя проявява от началото на нейния мандат към проблемите и положението на децата в България. Въпреки своята натоварена международна работа, Комисар Георгиева поддържа редовен контакт с българските деца и техните семейства, подкрепяйки различни кампании, ангажирани с децата и тяхното образование. Примери за това са кампанията на УНИЦЕФ срещу насилието върху деца, отбелязването на деня на засегнатите от аутизъм, подкрепа за деца в неравностойно положение и за деца-бежанци, участие в годишната конференция на европейската мрежа за децата Eurochild, провела се в София през 2012 г.

С тази награда се надяваме да насочим още веднъж обществения дебат към темата за децата и нашата обща отговорност към тях.

“Златна ябълка“ в категорията „Герой на децата“ получи екипът на 40 СОУ „Луи Пастьор“ в София, който успява да обнови сградата му и да увеличи двойно броя на паралелки с първокласници. Вратите на училището са отворени за всички деца, независимо от техния етнос и дали имат специфични образователни потребности.

За политик на национално ниво беше отличена евродепутатът Мария Габриел, номинирана за усилията ѝ за повишаване на активността и знанията за Европа на децата и младите хора и за работата й по въпросите за майчиното и детско здравеопазване.

Шоколадова статуетка за принос в категорията "Политик на метсно ниво" получи Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев за своята активна дейност в подкрепа на училища и детски градини, социално уязвими групи и инициативи, насочени към децата.

Наградата на публиката получи Дарина Иванова, чийто живот е посветен на децата и младежите във Варна. Това, което обединява всички нейни усилия по време на нейния дълъг професионален път  е да помага на младите хора да осъществяват идеите си и да ги насърчава да бъдат активни граждани.

Люба Йорданова беше отличена за журналист на годината. Със своите статии „Фонд за забавяне на лечението“, „Да влязат мислещите“, „Дълбоко в чекмеджето“, „Включени, а не заключени“, тя отразява и насочва общественото внимание към ключови проблеми, засягащи живота на българските деца и семейства.

Награда в категорията "Специален принос" беше връчена на д-р Румяна Кралева за нейната дългогодишна работа за каузата за подобряване на живота на децата с увреждания у нас. Тя е един от първите активисти, работещи в помощ на изоставените деца с увреждания у нас, като не само помага директно на десетки деца и младежи да израснат щастливо, но и насочва общественото внимание към проблема за социалното изключване на децата с проблеми в развитието.

Целенасочените и последователни усилия на Община Козлодуй за подобряване на живота на децата съвместно с всички институции и организации, имащи отношение към гарантирането на детското благосъстояние, бяха високо оценени от журито. Екипът на общината успява да намали значително броя на отпадналите ученици от 26 за учебната 2011/2012 г. на 11 за учебната 2012/2013 г.

 СОУ „Паисий Хилендарски“, гр. Златица получи шоколадова статуетка за своята практика на обучение на деца по гражданско образование. Децата, които преминават през този курс изграждат добри връзки, придобиват умения за себеизразяване, защитаване на собствените интереси, добиват увереност и се подготвят за ролята си на активни пълнолетни граждани.

Грижата за деца с психични проблеми е тема, която слабо се познава от българските институции и общество. Целенасочената работа на Център за психично здраве, гр. Русе за предоставяне на интегирана услуга за продължителни безплатни психотерапевтични грижи за деца и младежи с проблеми в психичното развитие и психологическа подкрепа за родителите беше отличена от журито в категория "Болница".

По време на събитието присъстващите имаха възможност да видят изпълнения на децата от Академия за сценични изкуства LIPA 4:19 и младият талант Петър Терзиев.

За наградите:

Целта на наградите е да популяризира необходимостта от специално внимание към децата и спазването на техните права на всички обществени равнища, както и да поощрява добрите практики във всички сфери на детския живот и благосъстояние.

Национална мрежа за децата е обединение на 125 организации от цялата страна, които работят с деца и семейства в четири основни тематични области: здраве; образование; семейство и деца в институции, както и детско и младежко правосъдие. Мисията на организацията е да заздрави и улесни сътрудничеството между сходните неправителствени организации и всички заинтересовани страни с цел гарантиране правата и благосъстоянието на децата. През 2013 година гражданските организации, които са част от мрежата, са помогнали и са работили с 80 940 деца в цялата страна. Подкрепили са 7 331 семейства и са обучили 5 584 специалисти от различни професионални групи, които работят с деца и семейства. В нея са работят 1 598 души и 2 242 души са дали доброволен труд.
 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град