За учители

Начало | За учители | Учебни заведения от цялата страна ще се състезават за приза „Глобално училище 2021“

Учебни заведения от цялата страна ще се състезават за приза „Глобално училище 2021“

Аз детето | 2021-05-19

Учебни заведения от цялата страна ще се състезават за приза „Глобално училище 2021“

Училища от цялата страна ще могат да се включат в тазгодишните конкурси „Глобално училище и „Глобално училище в действие“ до 16 юли 2021 г. Конкурсите се организират от Българската платформа за международно развитие (БПМР) съответно за шести и втори пореден път и ще отличат училища, които имат принос в прилагането на философията, принципите и методите на глобалното образование.

Конкурсната програма тази година е свързана с пандемията и справянето на образователните институции с предизвикателствата, произтичащи от разпространението ѝ. Темата на двата конкурса е „Образование за глобално гражданство в условията на COVID-19. Общи хоризонти – различни реалности“. Организаторите допълват, че темата е избрана, за да се оцени устойчивостта на прилагането на иновативни методи на преподаване и адаптирането им към дигитална среда по време на пандемия.

Двата конкурса разделят училищата в две категории. Първата обхваща училища, които имат по-малко опит в работата с методите на глобалното образование. Втората – на конкурса „Глобално училище в действие“ ще се проведе под ръководството и с помощта на лауреатите от предишните издания на надпреварата, като по този начин организаторите се стремят да бъдат създадени локални мрежи от глобални училища.

„Така всяко училище, което е по-напреднало в преподаването чрез методите на глобалното образование ще може да подкрепи други училища от своя град или област. Те ще могат да си предават добри практики, да обсъждат иновации в методиката на преподаване, както и начини за по-активно включване на учениците не само в учебния процес, но и в процесите на вземане на решения на училищно ниво, като така те ще се подготвят да бъдат и активни граждани. Стремежът ни винаги е бил да бъдат въвлечени повече училища, за да можем да наваксаме изоставането ни спрямо повечето европейски държави в тази сфера“, коментира председателят на БПМР проф. Петранка Филева.

Училищата от страната могат да кандидатстват с идеи и проектни предложения до 16 юли 2020 година, а повече информация относно условията и начина на кандидатстване може да бъде намерена на уеб страницата на организацията като последвате линка: https://bpid.eu/global-school-award/.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град