новини детски

Начало | новини детски | Насладете се на „Приключенията на Пинокио“ с оригиналните илюстрации на Карло Киостри

Насладете се на „Приключенията на Пинокио“ с оригиналните илюстрации на Карло Киостри

Аз детето | 2020-08-06

Насладете се на „Приключенията на Пинокио“ с оригиналните илюстрации на Карло Киостри

На 7 август излиза „Приключенията на Пинокио“ от Карло Колоди с оригиналните илюстрации на Карло Киостри от първото издание. Незабравима детска класика, едновременно смайваща и трогателна, многократно адаптирана в киното и театъра!

„Приключенията на Пинокио“ (превод: Петър Драгоев, 248 стр., 12 лв, издателство „Колибри“) е сред най-прочутите произведения в историята на детската литература и е най-превежданото заглавие за всички времена по цял свят. Това е историята на една дървена кукла, измислена от нейния автор Карло Колоди само за една нощ. Пинокио, чийто нос има свойството да се удължава, когато той лъже, преживява безброй приключения, които сам навлича на главата си със своето безгранично непослушание, но с помощта на приятели, които го обичат и не спират да му помагат, се измъква благополучно от перипетиите и накрая става истинско момче от плът и кръв.

Карло Лоренцини (1826-1890), по-известен с псевдонима си Карло Колоди, е популярен детски писател и журналист, роден във Флоренция. По време на войните за независимост на Италия през 1848 и 1860 г. той служи като доброволец в тосканската армия. За интереса му към политиката свидетелстват ранните му литературни творби, както и основаването на сатиричния вестник „Il Lampione“. През 1875 г. Карло Колоди прави първите си опити в детската литература, превеждайки приказките на Шарл Перо. През 1880 г. той започва да пише „Storia di un burattino“ („The story of a marionette“), наречена също така „Приключенията на Пинокио“. Публикувана е като подлистник в първия детски вестник в Италия през 1881 година. Карло Колоди умира, без да подозира, че това вълшебно произведение ще му спечели световна слава.

Прочетете още:
Том Холанд – интересни факти за феновете на най-новия Спайдърмен



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град