новини детски

Начало | новини детски | Експертите са убедени, че учениците могат спокойно да се върнат в клас

Експертите са убедени, че учениците могат спокойно да се върнат в клас

Аз детето | 2020-08-11

Експертите са убедени, че учениците могат спокойно да се върнат в клас

35 дни остават до началото на новата учебна година, за която образователният министър казва, че ще започне присъствено. Учители и образователни специалисти се приготвят за завръщането в клас. Тревогите обаче също не липсват! Всички причини заради тези притеснения са свързани с коронавируса, как и дали децата могат да се заразят едно от друго, какво ще стане ако се наложи пак да се затворят училища, трябва ли да се затварят... Темата и притесненията на родители и учители коментираха изпълнителният директор на асоциация „Родители“ Яна Алексиева и Диян Стаматов, директор на 119 СОУ в София в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Нас ни притеснява, че има варианти за дистанционно учене. Не чуваме какви са мерките, които биха подкрепили едно семейство. Не всяка работа става от вкъщи. Има професии, които няма как да се случват дистанционно. За да бъде родителят спокоен, той трябва да бъде осигурен. В крайна сметка семейството остана единствената социална среда. Ние отправихме призив. Тръгна и още една петиция. Надяваме се, че институциите са седнали на една маса и са решили какво да правят“, заяви Алексиева.

Директорът на 119 СОУ е на мнение, че е добре да има и нагласа за започване на учебната година в редовен формат при спазване на всички противоепидемични мерки. „Точно сега е времето, в което трябва да се мисли за ситуации, в които превключваме в друг режим на учебен процес, без да се губи учебен материал. Това трябва да се случва много динамично във всички аспекти. В едно средно голямо училище на ден ще има между 5 и 10 случаи на COVID-19. Това означава, че трябва да се реагира веднага – бързо разговаряне с родителите, дезинфекция и пр“, обясни Стаматов.

Той е категоричен, че специалисти от здравното министерство трябва да разпишат всички медицински дейности, които да бъдат приложени в училищата. Първото задължително нещо е медицинският пакет, останалото е организационен план. Яна Алексиева изрази мнение, че дистанционната форма на обучение е алтернатива на редовната, но тя трябва да бъде ясно регулирана.

„Истината е, че родителите в момента са обединени в две гледни точки. Едните са изцяло за дистанционна форма. Те не пречат на другите. Другите родители искат ясна комуникация за присъствие. За нас като родителска организация е важно да бъдат чути тези гледни точки. За нас е важно дистанционното обучение да бъде ясно регулирано и това да не натоварва училищата“, подчерта още тя. Диян Стаматов изтъкна, че в училище трябва да идват деца, които наистина са здрави, без симптоми на грипни заболявания.

„Ако детето има вирус, то трябва да си стои вкъщи, а не да разнася вирусите сред другите ученици. В момента училищата са най-безопасната и силно стерилна среда. Това е резултат на няколко месеца максимално чистене и дезинфекция, която ще продължи и занапред. Ученици, които са с някакъв тип заболяване, по-добре да не идват в училище. Има родители, които са пуснали заявления за самостоятелна подготовка на децата им. Това се отнася за децата, които имат сериозни здравословни хронични заболявания“, допълни експертът.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град