новини детски

Начало | новини детски | МОН взе още едно решение: Обучението извън клас ще става само с медицински документи

МОН взе още едно решение: Обучението извън клас ще става само с медицински документи

Аз детето | 2020-08-21

МОН взе още едно решение: Обучението извън клас ще става само с медицински документи

Учебната година ще започне присъствено за всички ученици. Обучението извън клас на отделни деца ще е възможно само срещу медицински документи. Това каза в ефира на bTV министърът на образованието Красимир Вълчев. При дистанционното обучение децата участват пасивно, когато това не е за целия клас. Министърът на образованието обясни, че ще има задължителен термоскрининг на входа на училищата, защото децата в едно голямо училище няма да могат да влязат с часове.

„Ще има така наречения медицински филтър – по-скоро преглед на симптоми. Той може да бъде на входа, може през първия час учителят да попита децата има ли някой със симптоми. Съответно ще има правила за реакция при наличието на симптоми – отделяне на детето, уведомяване на родителите, евентуално РЗИ|, каза още министърът. Вълчев обясни, че липсата на достатъчно резервни учители е едно от най-големите предизвикателства.

„Има списък от резервни учители. Помолили сме и висшите учители, които осъществяват педагогическо образование, също да ни допълнят този списък. В момента имаме голям списък от заместващи учители. На всеки един учител му се случва да отсъства, да се разболее. Тази година още повече. Вероятно няма да бъде достатъчен този списък, който имаме от предходни години. Трябва да го допълним. Най-добре това да са правоспособни учители, но също така ще включим и студенти“, обясни Вълчев.

Той подчерта още, че маските ще са задължителни във всички закрити помещения, с изключение на класните стаи и физкултурните салони. В класните стаи ще бъдат по желание. Началните учители, които работят само с един клас, също няма да са задължени да носят маска, докато преподават. За тези, които влизат в различни класове, ще бъдат осигурени шлемове.

* * *

Родители настояват те да решават дали децата им да учат в училище или онлайн



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град