България

Начало | България | На екскурзия: най-интересните забележителности на Велико Търново

На екскурзия: най-интересните забележителности на Велико Търново

Аз детето | 2017-06-27

На екскурзия: най-интересните забележителности на Велико Търново

Велико Търново – древната столица на България, впечатляваща всеки с уникалната си красота. Градът се намира в централна България в подножието на Стара планина. Разположен е на историческите хълмове Царевец, Трапезица и Света гора, надвиснали над река Янтра и широките ѝ меандри. Отстои на почти равни разстояния от най-големите градове в страната – 241 км от София, 228 от Варна, 192 от Пловдив и 224 от Бургас. Велико Търново грабва посетителя от пръв поглед с изключителното си местоположение. Той сякаш е изсипан върху стръмните хълмове край причудливите завои на Янтра, декориран от дантеления скален венец. Буди възторг и пленява всеки гост преди всичко с къщите си – леки, накацали една върху друга, стаени една до друга, като че ли на всяка от тях природата е определила мястото и формата.

Това е град, който прави впечатление и въздейства с оригиналната си, неповторима, специфична възрожденска архитектура. Тя оставя неотразимо впечатление, което няма равно на себе си. През многовековното съществуване на града тук са създадени и съхранени неповторими паметници на културата, свързани със славната история на българския народ. Запазените останки от крепостите, дворците и църквите са неми свидетели на разцвета на българската култура през XII – XIV в. Тук всеки камък говори за героичния път на българския народ през вековете – за освободителното въстание през 1185 г. срещу Византия, за прочутата битка при Адрианопол през 1205 г. и пленяването на императора на Латинската империя Балдуин Фландърски, за славната победа при Клокотница, за тържественото влизане на победителя Ивайло през 1278 г. във Велико Търново.

Днес всеки, посетил Велико Търново, остава запленен от красотата и величието на града, от неговите забележителности, от атмосферата, която съчетава минало и настояще и превръща Търново в едно притегателно място. Затова сега смятаме, макар и само виртуално да ви разведем из това прекрасно българско кътче, а защо не и наистина да го посетите някой ден!

Крепостта Царевец

Най-ярката и популярна забележителност в старопрестолния град. Крепостта е разположена по продължението на целия хълм, който от своя страна се намира между другите два – Света гора и Трапезица. Крепостта е възстановка от Средновековието, има реконструиран царски дворец. Балдуиновата кула в единия край на хълма, това е мястото където е бил заточен плененият от Калоян латински император Балдуин Фландърски. На самия връх на хълма и крепостта е разположена патриаршията, върху чиито стени отвътре е изобразена българската средновековна история. Хълмът придобива още по-завладяващ облик по време на шоуто „Звук и светлина“. То представлява атракция, при която тъмният Царевец бива осветен в различни нюанси и цветове, когато по уникален начин, в унисон с музика и ритъм от българския фолклор, се пресъздава българската история.

Самоводската чаршия

Красива тясна уличка в старата част на града, известна с автентичните работилници на различни майстори. Тук се продават множество сувенири, ръчно изработени, на място. В началото на уличката има паметник „Велчова завера“, построен е на мястото, където се е намирала къщата на Велчо Атанасов – Джамджията. В една от пресечките на Самоводската чаршия се намира къщата на писателя Емилиян Станев, също роден в Търново. В другия край на уличката е разположен паметник на Стефан Стамболов – издигнат в края на XX век в чест на великия патриот и политик, роден също в Търново.

Водопадът Кая Бунар

Разположен близо до село Хотница и на 15 км. от Велико Търново. За посетителите в района на 60м. от водопада има паркинг за автомобили. От подножието на водопада тръгва екопътека, минаваща покрай река Бохот и стигаща до самия извор Кая Бунар, откъдето се разкрива панорамна гледка към околността. Водите на водопада се спускат от 30 метра височина и се вливат в малко езеро. От 1971 г. Хотнишкият водопад Кая Бунар влиза в списъка на националните природни забележителности.

Къпиновският водопад



Намира се в землището на с. Къпиново на река Веселина. В близост до него е Къпиновският манастир „Св. Никола“. Водопадът не е много висок, но вирът в който падат водите му е доста дълбок – около 6-7 метра. Търсачи на силни усещания обичат да се катерят по скалите и скачат в дълбоките води.

Никополис ад Иструм

Археологическите проучвания на древния град започват през 1900 г. Установено е, че той е основан през 102 г. от император Траян, в чест на римската победа над даките. Градът е разположен в средната Дунавска равнина на площ повече от 21 ха. Никополис ад Иструм и околността, представлявали най-вече занаятчийски, земеделски и животновъден регион, в който имало множество богати села, имения и тържища. Градът се е намирал на важния провинциален път от Одесос – Марцианопол за Мелта и вероятно към Монтана.

Снимки: pixabay.com, източник на информацията: veliko-tarnovo.net



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град