Растения и животни

Начало | Растения и животни | Медузите са по-уникални, отколкото си мислим

Медузите са по-уникални, отколкото си мислим

Аз детето | 2017-03-09

Медузите са по-уникални, отколкото си мислим

Ако някога сте виждали медуза, а вие със сигурност сте, не можете да не си признаете, че това е една от най-изумителните гледки, на които сте ставали свидетели. Да, обаче външният вид на характерните за нашите географски ширини медузи далеч не е най-изумителното нещо за този биологичен вид. Очарователни, елегантни и мистериозни – така изглеждат медузите във водата. Но когато ги извадим от нея, тези мешести животни се превръщат в съвсем не така красива купчина. Това се дължи на факта, че медузата се състои от около 95% вода, като при някои видове достига 97% от телесното тегло.

Медузите обаче са доста уникални същества, най-малкото защото те са едни от първите живи същества на нашата планета. Има доказателства, заради които се предполага, че те са на Земята повече от 700 милиона години. Тази информация се основава на изкопаеми останки, които са били внимателно събрани и анализирани. Тези същества живеят в морските и океански води по целия свят. Те живеят при различни температури на водата и дълбочина в зависимост от техните специфични видови качества, защото те се делят и на страшно много видове. Някои от тях са с дължина само няколко милиметра, докато други са огромни медузени чудовища. Например най-голямата медуза в света е около 30 метра, заедно с пипалата си. Те също така имат и голямо разнообразие от форми и цветове.

Разнообразието на видове медузи е наистина огромно. Отнело е на експертите години, за да направят това и все още не всички видове медузи са точно определени от науката. До днес са изучени над 2 хиляди вида медузи, а повечето експерти смятат, че има поне още толкова, които предстои да бъдат открити някога.

Почти целия си живот тези създания прекарват във водите, точно затова е толкова трудно да се открият и видовете им, но там те са най-красиви – движат се грациозно и бързо, но също така могат да бъдат и много опасни, особено когато са на брега. Те не могат да разберат дали са в опасност, защото просто морските вълни са ги изхвърлили на брега, и поради това парят всичко около тях, за да се защитят. Самото парене е просто освобождаване на определен вид токсини (отрови), които предизвикват такова усещане в нашия организъм. Поради тази причина доста хора смятат, че медузите са лоши. Това обаче изобщо не е така, това е просто защитна реакция, та те дори нямат мозък, за да знаят какви са. Наистина този токсин е доста опасен и може да причини болка, подуване или дори отравяне, но това е просто естествена природна реакция.

Едно от най-интересните неща при медузите обаче е, колкото и банално да звучи, тяхната способност да се придвижват във водата. Да, да, знаем, че много животни правят това, но при тях това е доста по-уникално, отколкото си мислим. Те са прости безгръбначни животни, но имат способността да се движат по начин, който почти никое друго животно не може. Медузата се придвижва реактивно – периодично свива и отпуска тялото си, като някои видове свиват коремчето си по 100-140 пъти в минута. Освен това структурата на тялото им се състои от три слоя – ектодерма, ендодерма и вътрешен пихтиест слой, наречен мезоглея. Елементарна нервна система, или по-скоро „мрежа“ от нерви, позволява на медузата да усеща миризми и светлина и да реагира на други стимули. Има и храносмилателна кухина, която действа едновременно като стомах и черва, с един отвор, който е едновременно входен и изходен.

Продължителността на живота на медузите също е доста забележителна. Те не се нуждаят от противоположен пол, за да си имат потомство. Учените смятат, че това е така в следствие на еволюцията, която е принудила тези животни да се научат да оцеляват при всякакви условия.

Името медуза, или jellyfish на английски, обединява няколко различни групи мешести, които изглеждат по подобен начин, но нямат връзка помежду си. Има поне четири основни групи същества, включващи стотици и хиляди видове и подвидове мешести животни. Учените предпочитат названието „jellies“ или „gelata“, тъй като популярната дума „jellyfish“ ("jelly" – желе и „fish“ – риба) е грешно име за вида, който не е риба, а пихтиестият му слой напомня по-скоро гума, отколкото желе. Тази дума е в широка употреба от около век. В повечето американски аквариуми вече се налага названието „jellies“ или „sea jellies“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град