Растения и животни

Начало | Растения и животни | Животни, които играят на криеница

Животни, които играят на криеница

Мирела Любенова | 2017-05-19

Животни, които играят на криеница

Готови или не, идвам! Играта на криеница е една от най-великите радости на детството от много поколения насам. Знаете ли обаче, че това го могат не само хората, но и доста видове животни. Но в дивата природа криеницата не е просто игра. За мнозина това е битка на живот и смърт! Въпреки това е доста интересно да се разбере кои животни как се крият, някой от тях са превърнали това в изкуство и невероятно майсторство. Струва си да се прочете и да се разбере!

Ако някога сте учили за хранителната верига в природата, знаете, че някой животни ядат други. Такъв е животът! Животните, които ловуват други, се наричат хищници. Лъвът и ягуарът например са хищници, при това бързи и силни. Затова не е чудно, че техните „плячки“ често използват камуфлаж, за да се скрият от тях. Сами знаете, че един заек няма как да надбяга лъв например. Камуфлажът е начин на криене, който позволява на животно да се слее с околната среда или по друг начин да остане незабелязано от хищници. Хищниците също понякога използват камуфлаж (маскировка), за да не бъдат забелязани от тяхната плячка.

Има четири основни начина, по които животните се маскират. Някои животни се крият, като застават на такова място, с такива цветове, което съвпада с тяхната окраска. Този прост начин наричаме прикриване на оцветяването. Например, бялото оцветяване на снежната сова ѝ помага да се слее със заснежените околности в които живее. Разбира се този начин не работи при всички, защото на много места сезоните се менят и тогава бялата козина или перушина няма как да ти помогне. Природата обаче е намерила решение и за този проблем: някои животни променят цветовете си през годината, за да се справят със сезоните. Условията в околната среда като температурата или количеството на дневната светлина, могат да предизвикат тези промени. Пример за това е арктическата лисица, която през зимата е чисто бяла, а през лятото козината ѝ се оцветява в сиво-кафяво.

Други животинки пък имат просто уникални маскировки, като петна, ивици и шарки, които се наричат „разкъсващи“. Те им помагат по още по-интересен начин, като влияят на зрението на хищниците, които по-трудно успяват да разберат дали пред тях в далечината има някой или не! Например, черно-белите ивици на зебрите им служат точно за тази цел. Макар че ние ясно виждаме зебри, лъвовете, които не виждат толкова много цветове често ги бъркат просто с някакви треви!

Има и трети още по-интересен начин. Някои наистина умни животни успяват така да се слеят със средата в която живеят, че да изглеждат буквално като част от нея. Този метод се нарича „прикриване“! Например пръчицата е насекомо, което прилича на клон и е почти невъзможно в дивата природа да се различи от обикновените клони на едно дърво. Много е хитро!

Последният метод за камуфлаж, който животните използват се нарича мимикрия. В този случай, те просто се правят на по-опасни отколкото са или пък просто изпускат да кажем течности от специални жлези, които ги правят гадни на вкус и мирис. Сигурно се сещате за поне едно такова животно, нали? Ние пък ще ви дадем и още един пример, вид пеперуда имитира по съвършен начин нейна отровна братовчедка. Самата тя е напълно безопасна, но шшшшт, не издавайте това на никого!

Както виждате животните могат да „играят“ на криеница като истински майстори!



Коментари
2 коментара

Симона Тодорова, 12 г.,

Публикувано на 22.05.2017

Уау! Направо наистина играят на криеница!

Рая Максимова, 10 г.,

Публикувано на 05.02.2018

Тази информация ми беше много нужна, благодаря Ви!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град