Растения и животни

Начало | Растения и животни | Удивителни факти за удивителните водни кончета

Удивителни факти за удивителните водни кончета

Мирела Любенова | 2017-03-13

Удивителни факти за удивителните водни кончета

Летящите насекоми обикновено са доста дразнещи и никак не са красиви. Да вземем например комарите – никой не може да каже, че те са красиви, освен това хапят и оставят гадни сърбящи червенини по тялото. Пчелите и осите може би са красиви, но пък жужат гадно и винаги, когато ни наближат, си спомняме, че може да ни ужилят, което ще е по-лошо дори от това да ни ухапе комар. Мухите пък са просто много досадни. Но! Има и такива животни, които могат да върнат красотата в света на насекомите и да ни покажат, че тази дума не е синоним на „досаден“. Такива са водните кончета. Те изглеждат много красиви, особено когато са огрени от слънцето. Водните кончета са най-бързите и най-големи насекоми на земята. По цял свят са известни над 6000 вида водни кончета. Освен това те са и много красиви за гледане, а също и важни за екосистемите на планетата Земя. Сигурно не знаете, но точно тези насекоми служат като важно звено в хранителната верига, а също така ни предпазват и от комари и другите си досадни братовчеди. И това е само малка част от тяхната удивителна природа. Ако искате да разберете още интересни неща за красивите водни кончета, то прочетете най-удивителните факти, които събрахме!

Водните кончета са древни насекоми

Много преди динозаврите да стъпват по земята, водните кончета са го правили или по-скоро са прелитали над нея. Ако можехме да се пренесем 250 милиона години назад веднага щяхме да се натъкнем на хиляди водни кончета, които летят над водата, преследвайки храната си. Доказано е, че водните кончета са съществували още преди 300 милиона години

Като нимфите – те живеят във водата

Неслучайно ги наричаме точно водни кончета. Тези красиви насекоми живеят във водата – женските снасят яйцата си именно там, като най-често успяват да намерят място за бъдещите водни кончета във водните растения или мъховете, а след като се излюпят, малките прекарват по-голямата част от живота си като ларви отново във водата.

Майстори на летенето

Водните кончета са най-бързите и най-големи насекоми на земята. Могат да летят със скорост 30 километра в час, като при това размахват крилата си около 30 пъти в секунда, летейки във всички посоки, включително и назад.

Толкова са много

Досега са описани около 5 900 вида водни кончета от които в България са намерени 68 вида! Водните кончета се срещат на всички континенти освен Антарктида. Вероятно водните кончета са еволюирали в тропичен климат, защото поне 75% от световното видово разнообразие е концентрирано в тропиците. Има обаче и няколко рода (Aeshna, Somatochlora, Leucorrhinia) които са се приспособили към по-студения климат и се срещат предимно на по-голяма географска ширина.

Имат отлично зрение

В сравнение с другите насекоми, водните кончета имат най-доброто зрение. Главата им е почти изцяло заета от две огромни и много сложно устроени очи, които им помагат да могат да виждат почти на 360 градуса. За всеки очен нерв тези симпатяги имат 30 000 лещи и затова използват около 80% от мозъка си, за да преработват визуалната информация, която получават. Забележително е, че водните кончета виждат и много повече цветове от хората. Всичко това им помага да засекат движението на другите насекоми и да избегнат препятствията по време на бързия си полет.

Раждат се почти като пеперудите

Водните кончета са насекоми с непълно превръщане (непълна метаморфоза). Жизненият им цикъл започва от яйца. Те се полагат във земята, водата или калта. От яйцето се излюпва малко насекомо, което след няколко секунди се превръща в ларва на водно конче. Ларвата на водното конче има големи очи и плътно издължено тяло. Преди да се превърне във възрастно насекомо, ларвата достига дължина до 40 мм. Оцветяването на тялото на ларвата е в черно, тъмнокафяво или тъмнозелено. Ларвовият стадий може да продължи няколко месеца. Това зависи от температурата на водата и от някои други условия. Видовете, растящи в студена и бедна на храна вода изминават по-дълъг нимфов стадий. Ларвата на водното конче живее по дъното на водния басейн или между водната растителност. Някои видове живеят в калта или между камъните. Поради добрата си окраска са много трудно откриваеми. Ларвите на водното конче се хранят с почти всичко, което се движи. Ларвите на по-малките видове се хранят с червейчета тубифекс, ларви на майски мухи, а по-големите хващат дори малки рибки. След като е достигнала определена зрялост нимфата на водното конче излиза от водата, обикновено сутрин рано. Промяната на стадия се нарича излюпване. След като напусне водата, ларвата изчаква да изсъхне. След няколко часа кожата на гърба ѝ се разпуква и първо от нея се показва главата, след това тялото и краката. След това насекомото си почива известно време. След още няколко часа крилата са изсъхнали и възрастното водно конче е готово да отлети.

Някои от тях дори мигрират

Известен брой от всички видове водни кончета са известни с това, че мигрират в следствие на промените в околната среда. Видът Anax junius например всяка есен отлита на юг като се движи на огромни рояци и отново се връща в северните райони на САЩ през пролетта. Друг вид пък следва дъждовете, а трети пътуват между Индия и Африка на всеки няколко месеца, защото в едната част е по-подходящо за живеене, а в другата – за размножаване.

Великолепие от багри

След пеперудите, водните кончета заемат второ място по красота и богатство на цветовете в света на насекомите. При тях можете да откриете всичко за което се сетите: от нежни тонове, през металически блестящи цветове, до наситени и много ярки. Цялото това разнообразие им помага да се разпознават помежду си и да си намират партньори. Освен това оцветяването е и добра маскировка. Също така като животни с непостоянна телесна температура цветовите съчетания улесняват затоплянето им, когато е нужно. Също така те предлагат подходяща защита от вредни ултравиолетови лъчи и регулират степента на слънчевото облъчване.

Снимка: pixabay.com

Вижте още интересни неща и за други насекоми:
Защо насекомите жужат?
Интересни факти за калинките
Жизненият цикъл на пеперудата
Ах, тези прелестни пеперудки



Коментари
2 коментара

ФАНИ Здравкова, 10 г.,

Публикувано на 25.04.2018

Прекрасни са! Най-красивите насекоми. И това го казвам като човек с ентомофобия.

борис георгиев, 6 год г.,

Публикувано на 13.01.2019

и аз много харесвам водните кончета

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град