Растения и животни

Начало | Растения и животни | Белоръките гибони – певците на джунглата

Белоръките гибони – певците на джунглата

Мирела Любенова | 2017-02-13

Белоръките гибони – певците на джунглата

Следващия път когато имате възможност да посетите зоологическата градина в София, не пропускайте маймуните и по-специално Гиби. Макар примати от неговия вид да се срещат във всеки зоопарк по света, той е една много специална маймунка. Сигурно не знаете, но Гиби е от вида белорък гибон и за разлика от другите си братовчеди, неговото хоби не е да прави маймунджилъци и по цял ден да се виси на дървета, гуми и каквото още има в дома му. Напротив – Гиби обича да гледа новини и развлекателни предавания от малкото телевизорче, което стои точно до клетката му. Освен това обича да слуша и музика, заради което гледачите често му оставят и радио, от което се чуват най-новите музикални хитове, на които Гиби се наслаждава непрекъснато. Най-хубавото от всичко е, че никой не го е научил на това или поне никой човек, природата му го е заложила, както на всички негови събратя. В природата тези човекоподобни маймуни се славят и като певци. Гласовете им проглушават джунглата. Те могат да пеят както сами, така и в дует. Искате ли да разберете защо и как точно го правят, тогава четете!

Белоръките гибони или както често се наричат лар (hylobates lar) са малки маймунки с мноогооо дълги ръце, които гибоните използват точно като люлки или като мрежите на Спайдърмен не просто, за да летят, а буквално да скачат от дърво на дърво, докато се люлеят на тях. По този начин те могат не само да скочат, ами направо да полетят във въздуха на разстояние от 15 метра. Естествено всяка част на тялото му има симпатичен вид, така например главата на това животинче е закръглена и покрита с много мека козинка, а ръцете му (както сами сте се досетили вече) са с бяла, плътна и още по-мека козина. Симпатичната маймунка е разпространена не само във всички зоологически градини по света, но и на много места в диво състояние. Можете да срещнете белорък гибон както в Китай, така и в Тайланд, полуостров Малака, Суматра.

Гибоните обичат да прекарват времето си в тъмни тропически гори на върха на 30-45 метрови дървета. По земята стъпват изключително рядко – само при много голяма опасност. Дори малките си бебета гибоните отглеждат на дърветата и още от съвсем малки ги учат как да се придвижват по тях. Още по-интересното тук е, че гибоните живеят в особен вид семейства – шест възрастни гибона разпределени по двойки и техните деца, това е едно цяло семейство. Всяко от тях си има собствена територия или по-скоро дървета, които ревностно пази, като понякога макар и рядко се състоят и битки за територия, които най-често просто включват заплашителни викове и пози, но почти никога не се стига до истински конфликт.

Както сигурно вече сте се досетили лар спят сред по-ниските клони на дърветата, за да може ако случайно паднат в съня си, да не паднат от много високо. Изгрее ли слънцето обаче се качват на най-високия клон на дървото и започват да „пеят“ (като издават интересни звуци). Този „концерт“ обикновено продължава почти два часа, като включва цялото семейство и всички съседни групи. Никой все още не знае със сигурност защо го правят, но пък е ясно че те са единствените маймуни или примати способни да издават мелодични звуци, които много приличат на пеене. Техните „концерти“ могат да се чуят на няколкостотин метра. За да подхранват интересните си гласове гибоните се хранят най-вече с плодове, листа, семена, а от време на време насекоми или яйца. Интересното е, че ако най-старата маймуна в семейството не може да намира храната си, останалите не я оставят, а ѝ носят такава по няколко пъти на ден. За разлика от храненето, пиенето на вода на тези маймунки е твърде необикновено – те потапят косматите си ръце във водата и след това ги облизват – това е начинът по който пият вода.

Накрая трябва да знаете, че белоръките гибони са много общителни животни. Те се поздравяват помежду си с нещо като усмивка и обичат да си играят, независимо на каква възраст са. За съжаление обаче белоръкият гибон е застрашен от изчезване в природата вид. Юнанският подвид вероятно вече е изчезнал от горите на Китай. Представителите на вида са жертва на лов за месо, често родителите са убивани, а малките са залавяни и продавани като домашни любимци. В ареала му на разпространение дърводобива и унищожаването на горите са причина за фрагментиране на популациите.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град