Растения и животни

Начало | Растения и животни | Десет изумителни факта за хамелеоните

Десет изумителни факта за хамелеоните

Аз детето | 2017-01-16

Десет изумителни факта за хамелеоните

Знаете ли, че според нас хамелеонът е доста подценявано животно. Много хора го мислят просто за някакъв огромен гущер, а той всъщност е може би едно от най-интересните животни, които населяват нашата планета. Знаете ли, че думата „хамелеон“ произлиза от древногръцки и означава малък, лазещ („chamae“) лъв („leon“). Така излиза, че тези животинки са едни малки лъвове, което не е далеч от истината. Да не кажем, че дори са нещо повече от тях, защото кое друго животно може да променя цветовете на кожата си и да гледа в две различни посоки едновременно? Когато стане въпрос за хамелеони веднага се сещаме за способността им да си променят цвета – противно на повечето твърдения, това служи повече за комуникация, отколкото за камуфлаж. Вижте какво още не знаете за тези удивителни животни!

1. Хамелеоните виждат както видимата за хората светлина, така и ултравиолетовата. Онези, изложени на ултравиолетова светлина показват по-добро социално поведение и активност, както и са по-склонни да се препичат на слънце и да се хранят.

2. Хамелеоните се хранят като изстрелват дългия си език към плячката, намираща се на разстояние. Дължината на езика обикновено е 1,5 до 2 пъти дължината на тялото им, но по-малките хамелеони имат дори още по-голям пропорционално език. Хамелеонът изстрелва езика си с изключително висока скорост и точност – може да уцели плячката си за 0,07 секунди.

3. Почти половината от всички видове хамелеони живеят на остров Мадагаскар, като 59 вида не се срещат никъде другаде. Общо има около 160 вида. Хабитатът им се простира от Африка до южна Европа, през Азия до Шри Ланка. Внесени са й в САЩ на места като Хаваи, Калифорния и Флорида.

4. Хамелеонът има 360-градусово зрение и може да вижда в две посоки едновременно. Очите му са по-необикновени от на което и да е друго влечуго. Горните и долни клепачи са свързани, като между тях има само малка дупчица, през която хамелеонът вижда. Очите могат да се въртят и фокусират отделно едно от друго и да наблюдават два различни обекта едновременно. Всичко това дава на хамелеона пълен обсег на зрение около тялото му. Когато той забележи плячка, може да фокусира и двете си очи върху нея, което му дава остро стереоскопично зрение и дълбочинно възприятие. Хамелеоните имат много добро зрение за влечуги, което им позволява да виждат малки насекоми от 10 м разстояние.

5. Американският хамелеон всъщност не е хамелеон. Той е малък гущер от рода на игуаната. Среща се в югоизточните щати и е известен с ефектната промяна на цветовете си.

6. Хамелеоните не могат да чуват добре. Също като змиите, те нямат външно или средно ухо, затова нямат нито ушен канал, нито тъпанче. Хамелеоните обаче не са глухи. Те могат да чуват звуци в диапазона 200-600Hz.

7. Краката на хамелеоните са силно адаптирани за движение по дърветата. На всеки крак имат по пет ясно изразени пръста, които са групирани по два или три, поради което приличат на щипци. Външната група пръсти на предните крака са групирани по два, докато вътрешната група е от три. На задните крака е обратното. Тези специализирани крайници позволяват на хамелеоните да се захващат здраво за тесни или гладки клони. Всеки пръст пък разполага с остър нокът, който помага при катерене.

8. Повечето хамелеони могат да променят цветовете си от кафяво на зелено и обратно, но някои са способни да демонстрират всеки цвят. Тази промяна се случва много бързо, за около 20 секунди. Хамелеоните се раждат със специални клетки, които имат цвят или пигмент в тях. Тези клетки са в слоеве под кожата на хамелеона и се наричат хроматофори. Горните слоеве хроматофори имат червен или жълт пигмент. По-долните слоеве пък са сини или бели. Когато тези пигментни клетки се променят, променя се и цветът на кожата на хамелеона.

9. Хроматофорите се променят по сигнал от мозъка. Той им казва да се уголемят или да се свият. По този начин клетките се смесват – също като боя. Химикалът меланин също помага за промяната на цвета на хамелеона. Меланиновите фибри могат да се разпространяват като паяжина през слоевете пигментни клетки и тяхното наличие прави кожата по-тъмна. Много хора смятат, че хамелеоните променят цвета си, за да се сливат с околната си среда. Учените обаче не са съгласни. Изследванията показват, че светлината, температурата и настроението карат хамелеоните да променят цветовете си. Понякога определен цвят може да накара хамелеона да се чувства по-добре. Понякога пък помага на животното да общува със себеподобните си.

10. Хамелеоните са много разнообразни на големина и структура на тялото. Дължината на тялото им може да е от 15 мм до 68,5 см.

Снимки: pixabay.com

Вижте още интересни неща и за други животни:
Интересни факти за калинките
Любопитни факти за полярните мечки
Странни факти за любимите ни животни
17 неочаквани факти за животнитеКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град