покани

Начало | покани | Наблюдавайте съзвездия, мъглявини, както и различни звезди и Луната в обсерваторията в Камен бряг

Наблюдавайте съзвездия, мъглявини, както и различни звезди и Луната в обсерваторията в Камен бряг

Аз детето | 2023-08-09

Наблюдавайте съзвездия, мъглявини, както и различни звезди и Луната в обсерваторията в Камен бряг

Астрономическата обсерватория в село Камен бряг ще бъде отворена за посетители тази седмица, в сряда и петък след 21:00 часа. При подходящи метеорологични условия ще могат да се наблюдават съзвездия, мъглявини, както и различни звезди и Луната. Това каза за БТА директорът на Исторически музей в Каварна Пенко Георгиев.

„Голям интерес предизвиква обсерваторията, но трябваше да намерим човек, който да има астрономически познания и да иска да работи нощно време. Защото през деня нищо не може да се види“, допълни още той. Георгиев поясни също, че Сатурн може да бъде видян след 2:30 часа през нощта в определен ден от месеца и при подходящи условия.

Астрономическата обсерватория с автоматизиран купол бе официално открита в двора на кметството в село Камен бряг в края на юли. Тя е с 360-градусов обзор. Обсерваторията разполага със стационарен телескоп и камера с висока резолюция, което позволява да бъдат направени и снимки на наблюдаваните обекти. Село Камен бряг е известно с красивия си скалист бряг, който привлича хиляди туристи всяка година за посрещането на изгрева на 1 юли – Джулай морнинг. През 1999 година Камен бряг бе основното място за наблюдение на пълното слънчево затъмнение и така селото стана много популярно сред любителите астрономи.

Хората, решили да я посетят, имат възможности за отсядане в Камен бряг и съседните села. Работното време на Обсерваторията няма да е постоянно. „Надявам се, че през септември ще успеем да бъдем с този график. След това работното време ще бъде обявено в двора на кметството, при кметския наместник. Имаме и разпечатан календар на астрономическите събития, за да се съобразим с него“, каза директорът на Историческия музей в Каварна.

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град