новини детски

Начало | новини детски | Кои ученици ще получат безплатна екскурзия ще решава всяко училище

Кои ученици ще получат безплатна екскурзия ще решава всяко училище

Аз детето | 2021-06-02

Кои ученици ще получат безплатна екскурзия ще решава всяко училище

Педагогическият съвет във всяко училище ще определя критериите за подбор на учениците, които ще се включат в пътуване през лятото, финансирано от държавния бюджет, пишат от mediapool.bg Целта е те да бъдат съобразени със спецификата на самото училище, свързана с обучението от дистанция през последните две учебни години. Това е записано в новата Национална програма „Отново заедно“, която беше публикувана за 14-дневно обществено обсъждане във вторник, съобщи Министерството на образованието и науката.

От възможността да летуват на пълна държавна издръжка могат да се възползват ученици от 1-и до 11-и клас през настоящата учебна година в държавни и общински училища. Те ще бъдат разпределени в групи по 10 до 15 деца. Всяка група ще бъде придружавана от учител или друг педагогически специалист. Училищата с по-малко от 150 ученици и педагогически персонал могат да кандидатстват за включване в програмата с не повече от 12 участници, включително придружителя. По-големите училища могат да включат до 7 процента от общия брой ученици и педагози, но не повече от 165 участници заедно с придружителите.

Ограничението в броя се налага от разпоредбите в Закона за обществените поръчки – той лимитира до определена граница размера на публичните средства, които могат да бъдат разпределяни без отнемаща време конкурсна процедура. Туристическият пакет за всеки участник е на стойност 500 лв. Той трябва да включва транспорт, настаняване, храна и културна, спортна или друг вид социална програма за шест дни. За да се включат в програмата, училищата трябва да изпратят в МОН минимален набор от документи, включително три оферти от туроператори, както и мотивирано решение на педагогическия съвет за избор на една от тях. Заявки ще се приемат от одобряването на програмата от правителството до 1 септември 2021 г., или до изчерпване на предвидените финансови средства. Документите ще се проверяват от специална комисия в МОН по реда на тяхното постъпване.

За „Отново заедно“ са заделени 15 млн. лв. от държавния бюджет, които ще стигнат за 30 000 ученици и придружаващи ги педагогически специалисти. Целта на новата национална програма е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците, да помогне за обогатяване на тяхната култура, да стимулира работата им в екип, да създаде условия за увеличаване на физическата им активност. Всичко това е от важно значение за присъственото започване и провеждане на образователния процес през следващата учебна година, информират от МОН.

Photo by Torsten Dederichs on UnsplashКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град