новини детски

Начало | новини детски | Ученици спечелиха състезание на WWF с проект за биопродукти

Ученици спечелиха състезание на WWF с проект за биопродукти

Аз детето | 2021-06-02

Ученици спечелиха състезание на WWF с проект за биопродукти

Ученици от Математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе спечелиха състезание на Международната природозащитна организация WWF с проект за производство на биопродукти. Децата са вдъхновени от каузата за устойчиво земеделие и са разработили биопрепарати на изцяло билкова основа. Учениците от МГ създават пестицид на билкова основа, докато работят по казус за устойчиво земеделие в клуб по предприемачество, предаде Bulgaria ON AIR.

„В него има съставки като коприва, чесън, мента и етерични масла и билки. Той е вдъхновен от народните методи за справяне с вредителите по земеделските култури и целта е да намали вредите, които пестицидите на химическа основа причиняват върху почвата и подпочвените води“, обясни Мартина Пенчева. Рецептата учениците научават от дядото на едното момиче, който дълги години се занимава със земеделие. „В момента сме на домашен етап на производство. Като първо компонентите на нашия пестицид биват сварени, след което биват оставени да ферментират и се поставят в бутилки, които вакуумираме. За в бъдеще планираме да сме в промишлеността, с цех, където да е механизирано цялото производство“, посочи Йоанна Бобева.

Продуктът е подходящ за дребни земеделци или хора, които произвеждат зеленчуци и плодове за лична употреба. А отбио фондация вече са проявили интерес към използването му. „Аз им казах колкото ми поискате, толкова ще ви платя, защото здравето няма цена. И колкото по-бързо и по-своевременно разберем това, толкова по-бързо нацията ни ще оздравее, след като години наред се е наслагвало и в почвите ни, и във водите ни, и във въздуха ни отрова и мръсотия“, заяви Апостол Апостолов от Фондация „Ботаника Лайф“.

Друг отбор от същото училище пък разработва биогориво за отопление от отпадъчни материали. „Ние предлагаме да произвеждаме екотрупчета за отопление, направени от 80% утайка от кафе и 20% пилки. Като пилките са остатъчен материал от чиста дървесина, тоест продукта ни е направен изцяло от отпадъчни материали“, сподели Миряна Иванова. „Нашата идея е тези екотрупчета да заместват в момента дървесината, брикетите, пелетите, твърдите горива, които се използват за отопление“, поясни Александра Василева.

И двата екипа на училището печелят състезанието на WWF България, което им носи награда по 10 000 лв. за изобретенията им. „Сега им предстои национален финал, младежки форум за изгряващи звезди, където ще се конкурират със стотици екипи от цяла България, за да се определи най-добрата учебна компания за 2021 г. Конкуренция силна има и между нашите отбори, надяваме се да имаме победител, който да представи България на европейския финал“, каза учителят и ръководител на Клуб по предприемачество към МГ Нели Тихомирова пред Bulgaria ON AIR.

А учениците вече вдъхновяват и по-малки деца от училището, които също се заразяват от успехите им и проявяват интерес към подобни проекти.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град