новини детски

Начало | новини детски | Какво да правите тази събота? Защо не посетите някой музей в София, особено като е с безплатен вход!

Какво да правите тази събота? Защо не посетите някой музей в София, особено като е с безплатен вход!

Аз детето | 2019-10-07

Какво да правите тази събота? Защо не посетите някой  музей в София, особено като е с безплатен вход!

Знаете ли какво е геода? Това всъщност са много красиви и интересни каменни кристали! Звучи вълнуващо, нали? А какво ще кажете да се потопите в света на най-невероятните археологически открития на бижута, сечива от древните хора и други, открити по нашите земи или пък да видите най-красивите растения в света и да научите нещо повече за тях! Знаете ли нещо за най-старите български традиции? Не? Жалко, те са много интересни и е добре да ги предаваме и на бъдещите поколения. Питате се откъде да научите всичко това? Много просто – от музеите! Наясно сме, че думата „музеи“ за някои от вас може и да звучи скучно, но им дайте шанс. Те определено ви дават! Поне тези в София, като отварят вратите си за вас съвсем свободно тази събота.

Музеите и Ботаническата градина на БАН ще бъдат отворени за безплатни посещения на 12 октомври, когато Българската академия на науките има празник. Столичани и гостите на София могат да влязат свободно в Националния археологически музей, Националния природонаучен музей, етнографския и антропологичния музеи. Ботаническата градина на околовръстното шосе пък ще приема без пари посетители и на 13 октомври.

Археологичният музей на улица „Съборна“ 2 ще работи от 10 до 18 часа. Там могат да се видят праисторически експонати, сред които специално място имат епонимни поселищни колекции – от пещерите Козарника, Белоградчишко и Темната дупка, Луковитско; от селищните могили Караново и Езеро, Новозагорско. Три световноизвестни съкровища са изложени там – златните съдове и дискове от Вълчитрън, Плевенско; сребърните гарнитури за конска амуниция от Луковит, Ловешко и златните накити и сребърните съдове и монети от Николаево, Плевенско. Експонирани са и най-новите находки от могила Светица, с уникалната златна погребална маска, както и главата от бронзова статуя от могила Голяма Косматка в Шипка. Артефакти от къснобронзовата и средновековната епохи също могат да се видят в центъра на София. Представени са материали от дългогодишните проучвания на старите български столици – Плиска, Преслав и Царевград Търнов. Акцент сред тях е иконата на Св. Тодор Стратилат, която е най-стария образец на керамичното иконописие.

С богата колекция от животински експонати посреща Националният природонаучен музей на жълтите павета. Посетителите могат да видят изчезналият в света каролински папагал, изчезналите в България тюлен монах, брадат лешояд, малка дропла, сив и момин жерав, степна усойница, немска есетра.

Етнографският музей на площад „Княз Александър I“ представя живота и формите на общуване в селото и в града през последните 200 години. Показани са празници, обреди, бита и облеклото на българите.

Антропологичният музей е на бул. „Цариградско шосе“ 73 и ще работи от 9 до 17 часа. В него експозиция от реконструкции на главата по черепа онагледява как са изглеждали обитателите на българските земи през различните периоди в историята. Емблематична е реконструкцията на така наречената „тракийска принцеса“ от Враца. Археологическата ситуация, при която са открити костните останки на младата жена в Могиланската могила (IV в.пр. Хр.) потвърждават сведението на Херодот за ритуалното умъртвяване на любимата съпруга на владетеля.

Ботаническата градина ще приема свободно гости от 10 до 16 часа на Околовръстното на София. Наред с постоянно отглежданите там редки растения, посетителите ще могат да участват в започващите на 12 октомври „Есенни срещи с растенията“.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град