новини детски

Начало | новини детски | Идеен проект превръща пространството около Паметника на съветската армия в скейт парк

Идеен проект превръща пространството около Паметника на съветската армия в скейт парк

Аз детето | 2019-10-14

Идеен проект превръща пространството около Паметника на съветската армия в скейт парк

Първата крачка за изграждането на скейт парк около Паметника на съветската армия е направена – главният архитект на София Здравко Здравков издаде виза за проектирането му, съобщи „Дневник“. Съоръжения за екстремни спортове и спортни площадки е планирано да се появят в Княжеската градина, но един от проблемите е къде точно те да се разположат. В общинското направление „Архитектура и градоустройство“ са обсъдени три варианта: до Паметника на съветската армия – голямата рампа, езерото „Баба Яга“ и Street скейт площадката откъм бул. „Цар Освободител“.

За превръщането на езерото „Баба Яга“ в скейт парк, където да се кара скейтборд, BMX, кънки, лонгборд и други, инициатор е гражданската организация Sofia Skate City, която вече е представила идеен проект. Процедурата по одобрението му се бави, тъй като мястото има статут на паметник, заради което е необходимо и становището на Министерството на културата. „Искаме езерото „Баба Яга“ да се превърне в модерен скейт парк. За целта сме разработили идеен план, без остойностяване. Искаме да разберем дали ще бъде разрешено, за да предвидим оттук насетне следващите стъпки“, коментира пред „Капитал“ идеологът на инициативата Делян Стефанов.

Според решението на Здравков застрояване се допуска, само ако то обслужва основната паркова функция. Идеята е да се използват градските пространства, които вече са предпочитани от скейтбордистите и практикуващите екстремни спортове. Тепърва предстои Министерството на културата да одобри визата, издадена от Здравков, и после ще стане ясно какви са възможностите за изпълнение на идейния проект.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град