новини детски

Начало | новини детски | Второто издание на Софийска нощ на игрите ще бъде още по-мащабно и ще има три пъти повече забавления за деца

Второто издание на Софийска нощ на игрите ще бъде още по-мащабно и ще има три пъти повече забавления за деца

Аз детето | 2019-10-10

Второто издание на Софийска нощ на игрите ще бъде още по-мащабно и ще има три пъти повече забавления за деца

Двойно повече събития обещават организаторите за второто издание на Софийската нощ на игрите, което ще се проведе на 2 ноември на общо 35 локации в столицата. Еднодневното събитие е посветено на игрите във всички техни разнообразни форми и се организира от „Гьоте институт“ България, и ESL в партньорство с Game Dev Summit и с подкрепата на Френския културен институт. „Наша основна цел е да подкрепим и дадем видимост на гейминг сцената и всички, които работят в тази област в България – вярваме, че този отрасъл на креативната индустрия все още не е достатъчно познат на широката публика, а през последните години се развива с изключително бързи темпове и има огромен потенциал. Надяваме се за втора поредна година Sofia Game Night да бъде повод за среща както на професионалисти, така и на любители и хора, които дори не подозират за вълнуващия свят на игрите и да им даде шанс да изследват различните възможности на игрите за забавление, образование, както и потенциала им да отразяват или коментират социални и политически теми“, коментират организаторите на събитието.

Във второто издание на фестивала посетителите ще могат да избират от многообразие от събития като изложби, изложението Games Made in BG, гейминг в разнообразни форми, работилници, косплей състезания и манга вечер, турнири, сетивни градски пътувания, концерти, настолни игри и други събития, насочени към професионалисти и любители от всички възрасти. Тази година Софийската нощ на игрите отделя по-голямо внимание и на най-малките посетители – ще има три пъти повече събития в специалната детска програма. За първи път благодарение на Елисейския немско-френски фонд Нощта на игрите влиза и в ролята на продуцент на събития и подкрепя финансово проекти, избрани след отворена покана. Сред тях са събития, които изследват артистичния и социален потенциал на игрите, гостувания на международни гости и други.

Друг акцент в програмата на Софийската нощ на игрите е третото издание на изложението „games Made in BG“, което ще се проведе в Гьоте-институт (ул. „Будапеща“ 1). В него ще бъдат включени повече от 40 разработчици и създатели на настолни и видео игри от България, между тяк както големи AAA студия, така и малки независими студия. Участниците обещават да представят както някои от класическите си заглавия, така и никога непоказвани пред публика игри. За първи път през тази година, с подкрепата на The Stars Group, ще се проведе и „Show Your Creation 2019“ – първото състезание за прототипи на настолни игри. Целта на състезанието е да насърчи предприемаческия дух на всеки, който има желание да създава настолни игри. Събитието ще бъде от две части – в първата създателите на настолни игри ще се включат в серия от лекции и срещи, посветени на темата „Как създаваме и как издаваме настолни игри“, което ще се състои на 26.10.2019, съботата преди състезанието, а във втората част ще представят игрите си пред експертна публика. Наградата, осигурена от The Stars Group, ще помогне на победителите да доразработят своя прототип.

Пълната програма на събитието ще бъде обявена скоро на сайта на Sofia Game Night.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град