новини детски

Начало | новини детски | Детска радост за Бургас: започна изграждането на модерен детски научен център „ПланетУм“

Детска радост за Бургас: започна изграждането на модерен детски научен център „ПланетУм“

Аз детето | 2019-10-01

Детска радост за Бургас: започна изграждането на модерен детски научен център „ПланетУм“

Стартира изграждането на модерния детски научен център „ПланетУм“ в ставащата все по-красива и благоустроена Зона за обществен достъп до пристанището, съобщават от „Фокус“. Центърът ще бъде разположен на първи и втори етаж в сградата на Морската гара в града и в него инженерните и природни науки ще стават привлекателни и разбираеми за децата. Идеята е освен да се образоват по интересен начин, децата някой ден да са част от тях и да се реализират в професии, свързани с тези области на знанието. Строителството на центъра се осъществява с помощта на Община Бургас, Пристанище Бургас, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и министерствата на транспорта и енергетиката.

Центърът няма да е като музей, казват създателите на идеята, а по-скоро като голяма и весела лаборатория. В него по забавен начин и в експериментална среда, деца и специалисти учени заедно ще откриват отговори на сложни въпроси и любопитни факти от областта на точните науки, технологиите, подводната археология и астрономията. „ПланетУм“ ще предложи на своите малки и големи посетители впечатляващи разходки по дъното на Черно море, където ще ги запознае с флората и фауната на Бургаския регион.

Научният център ще разполага с три основни зони – „Работилница“ – където децата ще могат да експериментират на воля, да научат принципите на работа на различни машини и много други. Модерна дъска с тъчскрийн екран и операционна система ще дава възможност в тази зона да се провеждат и изнесени часове по физика, математика и химия. В „Детски кът“ най-малките ще проявяват своя откривателски дух, ще се качват на истинска подводница или ще се плъзгат по гърба на акула. За най-малките любопитковци ще има и активни игри, а също и кът за четене с куп интересни енциклопедии. В „Изложбена зона“ всеки ще намери интересни инсталации, които показват какви ограничения изпитват водолазите при дълбочинни гмуркания, как Северната звезда може да показва пътя, какво са водовъртежите и как се образуват, как разликата в ъгъла на лопатките на витлото задвижва корабите и кои са по-бързите начини за достигане на морското дъно.

Тук децата ще се запознаят и с традиционните енергийни източници и тяхната употреба, развитието им през годините и предимствата на възобновяемите източници. Ще се запознаят и с развитието на технологиите, които могат да променят бъдещето на човечеството. Всички замесени в строежа на „ПланетУМ“ се надяват да се превърне в място, което с удоволствие ще посещават и деца от други български градове, както и техните родители. Очаква се центърът да е готов до края на годината.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град