новини детски

Начало | новини детски | Как Роалд Дал пренаписа финала на най-популярните приказки в „Отвратителни рими“

Как Роалд Дал пренаписа финала на най-популярните приказки в „Отвратителни рими“

Аз детето | 2019-10-03

Как Роалд Дал пренаписа финала на най-популярните приказки в „Отвратителни рими“

В началото на есента ново дългоочаквано заглавие от Разказвач №1 в света Роалд Дал ще зарадва малките читатели. „Отвратителни рими“ е книжка със забавни истории, в които чудатият писател разказва 6 познати на всички ни приказки по нов и необичаен начин. И то в рими. Съпътствана с емблематичните черно-бели илюстрации на Куентин Блейк, книгата заема своето място сред останалите знаменити произведения на Роалд Дал в библиотечната серия на издателство „Ентусиаст“, в която се нареждат още „Матилда“, „Дани – шампион на света“, „Фантастичният господин Фокс“, „ГДВ“, „Вещиците“ и др.

„Отвратителни рими“ е най-кратката творба на британския писател, но въпреки това тя изобилства от всичко онова, което го превръща в любимия Разказвач на милиони деца по света – неочаквани обрати, хаплив език и неподражаем хумор.

Този път Роалд Дал се превъплъщава в ролята на поет, за да ни срещне с известни и обичани персонажи като Червената шапчица, Вълка, Пепеляшка, Златокоска и трите прасенца. Но тъй като писателят не е почитател на финали от типа „И заживели щастливо до края на дните си“, алтернативният край на приказките със сигурност ще изненада (и дори шокира) читателите. Целта на Роалд Дал е да представи пред публиката истината, за да излезе наяве онова, което в действителност се е случило с тези герои. Затова дали Пепеляшка ще се омъжи за красивия принц и ще оцелеят ли трите прасенца след атаката на вълка – не е съвсем сигурно.

Нестандартният поглед на Роалд Дал към обичаните приказки, провокира BBC да екранизира „Отвратителни рими“. Филмът, който излиза през 2016 г., е отличен с няколко награди и носи на създателите си номинация за „Оскар“ в категория „Най-добра късометражна анимация“.

По традиция 10% от авторското възнаграждение от продажбата на „Отвратителни рими“, както и на всички останали книги на Роалд Дал, се даряват на фондация „Роалд Дал“. Организацията подпомага специализирани детски клиники и благотворителни организации във Великобритания, които се грижат за деца, болни от епилепсия, заболявания на кръвта и с мозъчни травми.

За автора

Роалд Дал е британски писател-хуморист от норвежки произход, известен с късите си разкази с неочакван край и произведенията си за деца.

Женен е за американската актриса Патриша Нийл от 1953 до 1983 г., с която имат пет деца. Две от тях умират при трагични обстоятелства. Писателят е един от най-четените и превеждани автори в световен мащаб. Книгите му печелят редица награди, а много от произведенията му са филмирани.

Роалд Дал умира на 74-годишна възраст, през 1990 г., от рядка болест, наподобяваща левкемия. За мото на своя живот писателят избира: „Моята свещ гори и от двата края и едва ли ще изкара до края на нощта. Но на моите зложелатели и на приятелите ми тя дава прекрасна светлина“. В негова чест са създадени фондация и музей на името на автора. Рождената дата на писателя – 13 септември – е обявена за Световен ден на Роалд Дал и от 2006 г. този празник се отбелязва всяка година от почитателите на Разказвач №1 в света.

  • На книжния пазар от 1 октомври 2019 г.
  • Илюстрации: Куентин Блейк
  • Превод от английски: Катя Перчинкова
  • Адаптация на корицата: Биляна Славкова
  • ISBN: 978-619-164-308-0
  • Обем: 72 стр.
  • Издателство: „Ентусиаст“
  • Корична цена: 12 лв.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град