игри за навън

Начало | игри за навън | Как да направите снежна пързалка сами – да, възможно е, но с помощ от приятелите и семейството

Как да направите снежна пързалка сами – да, възможно е, но с помощ от приятелите и семейството

Аз детето | 2023-02-06

Как да направите снежна пързалка сами – да, възможно е, но с помощ от приятелите и семейството

Пързалянето с шейна е един от най-незабравимите и невероятни спомени свързани със зимата. Не отказвайте на себе си, семейството и приятелите такава радост. Постройте си снежна пързалка и ще си гарантирате забавление и добро настроение за цялата зима. Освен това се прави съвсем просто – и ние ще ви кажем как.

1. Подгответе всичко необходимо

За да направите пързалка, ще ви трябват не толкова много материали и инструменти. В допълнение към доброто настроение и подходящото време ще ви трябва следното:

  • много сняг;
  • вода от лейка или маркуч;
  • топли ръкавици;
  • големи гумени ръкавици;
  • лопата за сняг;
  • метла; моп с парцал;
  • няколко дъски;
  • строителна шпакла

2. Облечете се топло и защитете ръцете си

Ще работите на открито няколко часа, така че се облечете топло. В същото време е важно дрехите да не пречат на движението, защото ще трябва да работите с лопата, да се навеждате и активно да се движите. Тъй като трябва да правите много киша и студена вода, е много важно да се погрижите за защитата на ръцете си. Обикновените топли ръкавици бързо се намокрят, затова върху тях трябва да сложите домакински гумени. Основното е, че те трябва да са няколко размера по-големи и да не стискат пръстите ви. В противен случай ръцете ви веднага ще замръзнат.

3. Намерете правилното място

Първата стъпка е да изберете правилното място за изграждане на пързалката. По-добре е да изберете безопасно място далеч от пътното платно, пешеходни пътеки, както и стълбове, огради и други препятствия. Освен това трябва да има удобен достъп до изкачването до хълма и свободно пространство до спускането от него. Когато е възможно, трябва да се използва естествен терен. Съществуващите промени в надморската височина като хълмове и дерета ще направят много по-лесно създаването на наклон за спускане. Ще бъде достатъчно да оформите страните и да направите плавен наклон в края.

4. Решете размера

Когато избирате височината, дължината и формата на пързалката, трябва да вземете предвид кой ще я ползва. За деца е подходяща пързалка с височина до 1 м, а за по-големи деца можете да изградите по-висока конструкция – 1,5–2 м. Имайте предвид обаче, че в този случай ще ви трябва повече пространство за плавно спускане. Не си струва да правите пързалката твърде висока, защото вече ще бъде опасна и е доста трудна за направа. По-добре е да я направите по-дълга – поне 5-6 м. Ако пространството позволява, тогава е възможно повече. Също така е важно да не прекалявате с ъгъла на наклон. За бебета е достатъчно 20 °, за по-големи деца – 20–30 °. Не е желателно да се организира наклон над 40 °: ще бъде просто опасно да се кара от такъв стръмен хълм. Ширината се избира въз основа на това какво ще карат децата. За обикновени шейни е достатъчно 80-90 см.

5. Обмислете формата

Правата пързалка е доста скучна. Това може да се направи само за най-малките деца. Препоръчително е да осигурите поне един завой в края на спускането, но е по-добре да направите няколко по цялата траектория. С помощта на зигзаг можете лесно да заобиколите препятствията в тясна зона и да пренасочите движещите се в другата посока.

6. Оформете пързалка

Сега е време да започнете да създавате основата на пързалката. Необходимо е да направите куп сняг с лопата, внимателно да уплътните всеки слой и да придадете на конструкцията форма на пързалка с желания наклон и завои. Най-добре е да направите това по време на размразяване или при температура от около 2-3 ° C, когато снегът е лепкав. Основата на пързалката трябва да е възможно най-здрава и плътна, за да може да издържи цяла зима. В противен случай ще трябва да я възстановявате след всяко размразяване. Ако има малко сняг или не искате да се затруднявате, можете да използвате рамка от дъски, палети, стълби или стари гуми, добре покрити със сняг.

7. Нивелирайте пързалката

За най-добро плъзгане наклонът на пързалката трябва да е възможно най-равномерен и гладък. Необходимо е да се премахнат всички неравности и ями дори на етапа на оформяне на конструкцията. За да направите това, теренът се изравнява и набива с лопата или дъска. Почистете с метла и отрежете стърчащите ледени късове с шпакла. Вдлъбнатините и падините са покрити със сняг и също така добре набити.

8. Направете страните

За да не излетите от пистата, трябва да направите защитни огради от двете страни на спускането. Удобно е да ги формовате от снежната маса, която се получава чрез изливане на сняг в кофа със студена вода. Директно с ръце в ръкавици от тази маса е необходимо да се оформят страни с височина 15–30 cm от двете страни на спускането. Те трябва да бъдат внимателно заоблени и изгладени, докато снегът замръзне. При завои страната по външния радиус трябва да е по-висока и по-здрава, за да не излетите от хълма.

9. Направете платформа и стъпала

На върха на хълмчето трябва да се оборудва плоска платформа с размери приблизително 1 × 1 m, за да седнете спокойно на шейната. Мястото трябва да бъде оградено със здрави страни с височина 40-50 см, което ще предпази от падане. За да се изкачите, трябва да направите стъпала. Изрязват се директно в купчината сняг с лопата и се подрязват с шпакла. Също така, спретнати стъпала могат да бъдат оформени с две дъски, образуващи прав ъгъл от тях. Височината на всяка стъпка е 15–20 cm, ширината е 50–60 cm. За да не се подхлъзнете при изкачване, стъпалата се правят с наклон навътре и по-късно се поръсват с обикновен сняг или пясък.

10. Залейте пързалката

Пързалката е почти готова, остава само да я запълните, превръщайки повърхността на склона от снежен в леден. По-добре е да направите това на следващия ден. Оставете напълнената кофа в снежна преспа за няколко минути и хвърлете малко сняг. Когато на повърхността започне да се образува ледена кора. Необходимо е да вземете моп с парцал, след което да го напоите с вода и да минете пързалката. За да може пързалката да издържи цяла зима, слоят лед трябва да е поне 5 см.

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град