игри за навън

Начало | игри за навън | Една различна игра на криеница

Една различна игра на криеница

Аз детето | 2022-07-18

Една различна игра на криеница

Някога чудили ли сте се коя е най-популярната игра в света? Ясно е, че всички деца от всички краища на планетата ни играят на различни игри, коя от коя по-интересни, особено ако ги виждаш за първи път. Тези игри са съобразени с културата на региона им и дори с климатичните условия при които живеят хората. И все пак сме сигурни, че има и такива игри, които са разпространени навсякъде и независимо от всичко децата играят на тях, защото те са забавни, приятни и интересни. Време е да споделим и тайната: най-разпространената игра в света е криеница. Тя забавлява и занимава всички деца – от Европа до Арктика, ако там има деца. Освен това я обичат всички, дори и възрастните. Представете си – хубава лятна привечер – точно моментът, в който слънцето залязва и не е нито съвсем светло, нито съвсем тъмно. Събрали сте се най-щурите деца от квартала или улицата и решавате да играете на криеница... Какво по-подходящо от това, обещава истинска забава. Нищо чудно, че всички деца я обичат.

Днес обаче сме ви приготвили малко по-различно предложение за игра на криеница. Това е по-скоро един вариант с малко по-различни правила, но определено не по-малко забавна. Освен това тя е подходяща за всяко време на годината и дори за дома, ако е чак толкова скучно, за парти за рожден ден, но най-вече е просто нов и интересен вариант на любимата на всички игра.

Играе се с поне три деца. Едно от тях разбира се трябва да брои, а останалите... сега ще ви обясним. Както и в класическата криеница един от вас застава с лице към нещо – дърво, стена. След това си затваря очите, само че не започва да брои, ето тук идва по-различната част. Останалите играчи застават около „броящия“ и един от вас трябва да го докосне по гърба или по-точно да облегне цялата си ръка. Ако детето познае кой е това, то той става „броящ“, а ако ли не, продължава се така докато не се изредят всички. Ако не познае нито един то той изгаря. Така се играе докато не останат само двама, които съответно стават победители. Да, освен всичко друго тази игра има и двама победители.

Може и да не ви изглежда чак толкова забавна на първо четене, но опитайте! Децата от Франция, откъдето идва вариантът, я смятат за доста зарибяваща и когато класическата игра им писне, започват тази. Определено много се забавляват, особено когато детето обърка имената и се оплете съвсем.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град