забавна наука

Начало | забавна наука | Ах, тази чудна гравитация!

Ах, тази чудна гравитация!

Аз детето | 2016-06-30

Ах, тази чудна гравитация!

Оби-Уан Кеноби, великият учител джедай от „Междузвездни войни“ казваше, че Силата е около нас и вътре в нас, че тя крепи галактиките. Нещо такова може да се каже и за гравитацията. Нейното свойство да привлича буквално слепя галактиките и тя определено се намира и в нас, привличайки ни към Земята. Но за разлика от Силата с нейните тъмни и светли страни, гравитацията не може да е лоша сила – тя само привлича и никога не отблъсква. Тя е тази, която ни помага да ходим по земята и правим всички неща, които сме свикнали. Летенето на което са подложени космонавтите, когато са на мисия и там няма гравитация може и да изглежда готино, но само за няколко часа. Представете си какво би било да живеем така винаги, най-малкото ще ни е доста трудно да вършим някои прости неща. Но знаете ли какво всъщност е гравитацията. Тя е много повече от сила, която просто ни държи на повърхността на Земята.

Гравитацията е това свойство, което притежават всички тела и предмети, защото гравитацията е сила присъща за всяка материя. Същността на тази сила най-просто казано, се състои в това, че всички тела привличат към себе си други тела. Така например планетата Земя привлича към себе си всичко, което се намира на повърхността ѝ и точно поради тази причина всеки предмет, който няма опора пада на земята. Именно благодарение на гравитацията ние можем да ходим по Земята и не политаме нагоре и надалече в Космоса. Това може и да звучи хубаво, но определено да си без скафандър и оборудване в открития Космос, не е едно от най-хубавите преживявания. Ако нямаше гравитация, то тук би настанал пълен хаос – водата от моретата, реките и океаните щеше да се излива накъдето иска, кучетата щяха да летят, топките нямаше никак да стават за игра, а любимият ви сандвич за закуска също щеше да излита някъде надалеч от вас. Пълна бъркотия!

Тук най-умните от вас, тоест всички, ще се сетят че след като гравитацията привлича всичко, значи би трябвало да привлича и Луната, иначе тя отдавна нямаше да се вижда в небето. Но как така тогава Луната не пада на земята? Това би станало ако тя не беше в непрекъснато движение, ако не се въртеше около нашата планета. От друга страна ние невинаги се движим, когато седим пред компютъра или си почиваме на дивана или спим, не се движим и след като гравитацията е толкова силна идва и въпросът защо ние не я усещаме. Можем да усетим например дори най-лекия полъх на вятъра, но не и гравитацията, защо? В действителност макар и толкова силна, гравитацията е и доста слаба. Малко е сложно, но ще разберете. Това зависи от две неща: масата на обектите и разстоянието между тях. Колкото по-малка е масата на предмета, толкова по-малка е силата и на привличането. Дори привличането на огромен обект като връх Еверест е само 0,001 % от земната гравитация – много малко, но достатъчно да си седи на мястото. А щом за Еверест е толкова малко, представете си какво е при нас...

Ако това ви се струва странно, то представете си какво е при планетите и звездите. Ако можеха те със сигурност щяха да усетят гравитацията, защото при тях тя е много силна. Все пак те са милиарди пъти по-големи от всичко, което ни заобикаля в ежедневието ни. Поради същата причина, когато копчето от някоя дреха се скъса, то не е привлечено от човека, а пада на земята, въпреки че е по-близо до човека. Масата на планетата е много по-голяма от нашата и затова став атака.

Законът за гравитация е открит от Исак Нютон, английски физик, математик и астроном. Той първи се е сетил, а след това и доказал, че причината хвърлен камък да се връща на земята и движението на Луната около планетата и движението на Земята около Слънцето са причинени от една и съща сила. Именно това е гравитацията действаща на всички тела във Вселената.

Разказва се, че Нютон успял да открие тази сила заради наблюдението на една най-обикновена ябълка, която паднала от клон, докато той се намирал под дървото. От тогава до сега всеки знае, че с действието на гравитацията се обясняват приливите и отливите, конвекцията (при която по-топлите флуиди (течностите и газовете) се изкачват), нагряването на вътрешността на новообразуващите се звезди и планети до много високи температури и редица други наблюдавани явления. Гравитацията също е и причината за съществуването на Земята, Слънцето и повечето макроскопични тела във Вселената; без нея материята не би се съединила в такива големи маси и животът, какъвто го познаваме, не би съществувал.

Вижте още:
Защо космонавтите „плуват“ в Космоса?
Какво е свръхнова?
Невероятни космически факти



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град