любопитно

Начало | любопитно | 4 от най-прекрасните библиотеки в света, които ви пожелаваме да посетите

4 от най-прекрасните библиотеки в света, които ви пожелаваме да посетите

Аз детето | 2018-07-16

4 от най-прекрасните библиотеки в света, които ви пожелаваме да посетите

Несъмнено живеем във време в което електронните джаджи са на голяма почит и ни заливат отвсякъде. Днес те заместват почти всичко! Точно заради това много възрастни хора се опасяват, че те ще заменят и хартиените книги и децата на децата им дори и няма да имат представа какво е библиотека. Може би дори и няма да са чували тази дума и ако я видят в някоя стара книга ще си казват какво е това библиота, библикота... Или каквото беше там. Това обаче със сигурност не е вярно. Напротив, днес става все по-модерно да се посещават библиотеки, а и самите библиотеки отдавна не са просто огромни сиви сгради пълни с рафтове и прашни книги. Те започват по-скоро да приличат на магически сгради извадени от най-вълшебните приказки. Те пазят и старото и новото в една невиждана комбинация. Там можете да намерите такива великолепни съкровища, които няма да видите в интернет, просто защото тогава той не е съществувал. Вижте ги сами! Ето в тези библиотеки ви пожелаваме един ден да можете да отидете: те са най-красивите от най-красивите!

Централната библиотека в Сиатъл, Вашингтон (САЩ)

Централната библиотека в Сиатъл е елегантна, модерна и красива. Толкова, че дори е посещавана от туристи от цял свят, които просто я разглеждат. Да, действителни туристически обиколки. През първата половина на 2018 г. Библиотеката вече е посетена от два милиона туристи. Тя е проектирана от холандския архитект Рем Колхаас и американския дизайнер Джошуа Рамус. Библиотеката е поставена и в списъка със 150-те любими сгради на американския институт на архитектите в САЩ. И има защо: сградата е впечатляващо произведение на изкуството: лъскава, абстрактна и необичайна. В библиотеката се провеждат различни художествени изложби, лекции, работилници по писане и други събития през цялата година.

Библиотека на Тринити Колидж – Дъблин, Ирландия

Стара – о, да! Скучна – в никакъв случай. Библиотеката „Тринити Колидж“ в Дъблин е най-старата библиотека в Ирландия, основана през 1592 г. от кралица Елизабет І. Тя има не само впечатляващ екстериор, но и най-голямата единична зала в света. Известна още като Дълговатата стая, тя съдържа повече от 200 000 от най-старите книги в света. Един от най-известните ръкописи е „Книгата на Келс: Превръщане на мрака в светлина“, която съдържа четирите евангелия на латински. Ръкописът е толкова красив, че привлича повече от 500 000 посетители годишно. В Дълговатата стая се помещава и една от най-старите арфи в Ирландия. Датираща от 15-ти век, дъбовата арфа е моделът на емблемата на Ирландия.

Френската национална библиотека

По закон още от 1537 г. всички печатари са били задължени да предоставят на библиотеката екземпляр. Така че си представете богатството на колекцията ѝ. Всъщност, смята се, че във фондовете и хранилищата отлежават около 14 млн. книги и други издания. От тях милион и осемстотин хиляди вече влизат в дигитализираната сбирка на библиотеката, наречена Галика. Всяка година към архива на институцията се добавят около 150 хиляди тома. Въпреки това много хора отиват там просто за да релаксират, защото твърдят, че не са виждали по-красива сграда и като гледаме снимката, напълно им вярваме.

Клементинум

Пражкият Клементинум отваря врати в 1772 г., като в ония времена и той е бил свързан с църквата. Представлявал е всъщност колеж, притежание на Ордена на йезуитите. Наред с книгите, от 1775 г. има за задължение да измерва и времето. Притежава над 6 млн. документа, като всяка година добавя във фондовете си около 70 хил. нови издания. Дълги години, че и векове, е била университетска библиотека, но от 1990 г. насам носи наименованието Национална библиотека. И още интересни данни – най-дългият експонат в сбирката е десет метра, най-тежката книга пък е 70 кг. Най-скъпото притежание на клементинската сбирка е Вишехрадският кодекс, оценяван на около 1 млрд. чешки крони – над 70 млн. лв.

Снимки: boredpanda.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град