забавна наука

Начало | забавна наука | Ето как изглежда цялата Вселена на едно-единствено изображение

Ето как изглежда цялата Вселена на едно-единствено изображение

Аз детето | 2018-11-20

Ето как изглежда цялата Вселена на едно-единствено изображение

Вселената е толкова невероятно голяма, че е трудно даже да си я представим, а какво остава да я видим на снимка или по-скоро на рисунка, защото смятаме, че това е невъзможно преди да имаме такива технологии, че да правим подобни снимки. Но все пак – вие можете ли да си представите как би изглеждала цялата Вселена само на едно изображение. Тук не говорим за Слънцето и планетите от него. Говорим и за метеоритите, астероидите, всички звезди и каквото още има там – в необятния Космос! Ако някога сте искали да видите целия Космос събран на едно място – сега е моментът!

Музикантът Пабло Карлос Будаси успява да направи точно това, комбинирайки логаритмични карти от Пристънския университет, както и снимки на NASA. Той създава поразителното изображение по-горе, което показва видимата Вселена на един-единствен диск. Нашето Слънце и Слънчевата система се намират в центъра на изображението. Външният пръстен е Млечният път, следван от съзвездието Персей, близки галактики като Андромеда и т. н. Накрая стигаме до останки от Големия взрив и пръстен от плазма, генериран именно от него. Чрез логаритмите можем да осмислим огромни числа, а в конкретния случай – огромни дистанции.

Вместо да показва всички части от Вселената на една линейна скала, всяко парченце от кръга представлява част от Вселената, която е няколко пъти по-голямо от предходното. Именно по този начин Будаси успява да помести цялата видима Вселена в един кръг. Идеята за изображението се ражда, след като една година Пабло решава да направи хексафлексагони за своя син. Ако не сте виждали подобно нещо в действие погледнете пак картината и се възхитете отново.

А ако искате да научите още интересни неща за Космоса просто, кликнете тук!

Картинка: Пабло Карлос / Unmismoobjetivo – Own workКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град