Космос

Начало | Космос | Знаехте ли, че съществува черна планета? Прочетете и още няколко странни неща, които се случват в космоса!

Знаехте ли, че съществува черна планета? Прочетете и още няколко странни неща, които се случват в космоса!

Аз детето | 2018-11-07

Знаехте ли, че съществува черна планета? Прочетете и още няколко странни неща, които се случват в космоса!

Какво знаете за космоса или поне за нашата Слънчева система? Не се съмняваме, че много неща! Толкова много, че сигурно цял ден няма да ви стигне да изговорите всичко. И все пак има и толкова много неща, които не знаете. Все пак вселената е дом на милиони и милиарди екзотични планети и още толкова много астероиди, звезди и други интересни космически обекти. Вече ви разказахме няколко интересни неща, които никога не сте подозирали, че могат да се случат в космоса. Спомняте ли си за червената трева или пък, че Венера се върти „в грешната посока“ и всеки ден на нея е Нова година? Нима не сте прочели това? Тук бързо кликнете и грешката поправете. След това се върнете и за за останалите чудеса прочетете! На Земята може и да нямаме каменен дъжд или три слънца, но за други планети това е нещо съвсем обичайно. Готови ли сте за едно невероятно космическо пътешествие из невероятните космически факти. Тогава четете и се дивете!

Каменен дъжд на COROT-7b

Слънчевата страна на COROT-7b се загрява до 2300°C – достатъчна температура, че да изпари минералите (камъните). Те след това се събират в облаците и стават на дъжд. По време на полет обаче, капките имат време да се втвърдят и да паднат на повърхността като камъни. След това земният ни есенен дъжд вече не изглежда неприятно.

Стъклен дъжд и наистина бърз вятър на HD 189733 b

Тази планета определено не се препоръчва за екскурзии, защото често от небето вали не каменен, а стъклен дъжд. Леле! И докато вятърът духа със скорост 8 700 км/ч – 7 пъти по-бързо от скоростта на звука. Сещате се, че комбинацията от такъв дъжд и вятър е буквално убийствена.

Марс е единствената известна планета, напълно населена с роботи

За извънземни все още не знаем, но пък знаем, че на Марс има доста роботи! Откъде ли? Ами нали точно ние, човечеството, сме ги изпратили там, за да проучим планетата. При това доста от роботите си остават там завинаги! Дори и след като приключат мисията си и се изключат. В този момент на Червената планета активни са Opportunity и Curiosity. Последният може да си прави селфита и да ги публикува в Twitter. Не знаем колко важно е това за науката, но звучи доста интересно.

Три слънца в небето над KELT-4Ab

Двете слънца, които видяхме в „Междузвездни войни“ на Татуин, планетата на Анакин Скайуокър не са нищо. На KELT-4Ab има цели три – при това са съвсем истински. Според Джейсън Ийстман от Харвард-Смитсонианския център за астрофизика на един наблюдател на тази планета, едно слънце изглежда 40 пъти по-голямо от нашето, а другите две блестят като пълната ни Луна.

Черната черна планета TrES-2b

Ако се страхувате от тъмното, определено не трябва да ходите на TrES-2b. Чували ли сте, че когато искаме да подчертаем изключителната чернота на цвета, казваме „черно като въглен“. В същото време въглищата за които говорим отразяват до 4% от слънчевата светлина, докато планетата TrES-2b – само 1%. Много е черно там!

Най-дългата година е на 2MASS J2126-8140

Ако се чудите защо така величествено празнуваме Нова година при положение, че след 12 месеца пак ще дойде – то тогава може би трябва да поживеете на 2MASS J2126-8140. Там Нова година по човешки стандарти почти никога не идва. Планетата прави една обиколка около слънцето за 1 милион години. Цялата история на човечеството – от пещерняци до социалните мрежи – ще се побере само за няколко години на 2MASS J2126-8140. Тоест ще изглежда доста нищожна!

Метален водород на Юпитер

През август 2018 г. учените трябваше да изстрелят деутерий от 168 лазера и да създадат налягане при 6 милиона атмосфери, за да се получи метален водород в лаборатория. На Юпитер това странно вещество се формира естествено. Според грубите оценки може да има цял океан от течен метален водород с дълбочина до 40 хиляди километра. Обхватът на приложение на метален водород е от проводници, през които тече електричество без съпротивление до левитиращи влакове. Но най-интересното в контекста на тази статия е случаят с използването на това вещество като ракетно гориво, което е 3-4 пъти по-ефективно от това, което се използва сега. Може би металният водород ще ни закара до Юпитер. Междувременно просто ще му се възхищаваме от Земята.

Картинки: Leonid Khan/adme.ruКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град