Космос

Начало | Космос | Знаехте ли, че на Венера всеки ден е Нова година? Прочетете и още странни неща, които се случват в космоса!

Знаехте ли, че на Венера всеки ден е Нова година? Прочетете и още странни неща, които се случват в космоса!

Аз детето | 2018-10-30

Знаехте ли, че на Венера всеки ден е Нова година? Прочетете и още странни неща, които се случват в космоса!

Какво знаете за космоса или поне за нашата Слънчева система? Не се съмняваме, че много неща! Толкова много, че сигурно цял ден няма да ви стигне да изговорите всичко. И все пак има и толкова много неща, които не знаете. Все пак вселената е дом на милиони и милиарди екзотични планети и още толкова много астероиди, звезди и други интересни космически обекти. Така например някога предполагали ли сте, че съществува планета с розов цвят. Не, ама я има! Както вече казахме в космоса се случват толкова много неща, които не се вписват в нашата земна картина за вселената. На Земята може и да няма троен изгрев, безкраен залез или пък градушка от големи диаманти, но за други планети това е нещо съвсем обичайно. Готови ли сте за едно невероятно космическо пътешествие из невероятните космически факти. Тогава четете и се дивете!

На Венера всеки ден е Нова година

Това, което е немислимо за нас, е толкова естествено за Венера, колкото и слънцето, изгряващо от запад. Това също се случва там, защото Венера се върти около оста си „в грешната посока“. Отнема 243 земни дни за едно такова завъртане и 225 земни дни за едно завъртане около Слънцето. По този начин е възможно да празнувате Нова година на Венера по-често, отколкото някога сте си представяли. Бавното въртене на планетата около нейната ос предлага и други интересни факти. Например, Дейвид Грийнсон от Планетарния институт на Съединените щати казва, че можете да наблюдавате вечен залез на Венера, просто като следвате посоката на Слънцето. Пеша. Струва си обаче да се има предвид, че температурата на повърхността на планетата достига 460° C, а налягането надхвърля 90 земни атмосфери, поради което е малко вероятно тази разходка да е лесна.

На Титан можете да летите като птица

Знаехте ли, че спътникът на Сатурн Титан се разглежда от НАСА като един от възможните небесни обекти, които бихме могли да колонизираме някога в бъдещето. Разбира се това няма да стане утре или дори след няколко месеца, но всички учени се надяват, че след 100-200 години може и да успеем. И знаете ли кое е най-удивителното на Титан, че атмосферата там е 7 пъти по-ниско отколкото на планетата Земя. Това на практика означава, че ще можем да живеем там, а също и да летим във въздуха като птиците. Все пак преди да се стигне дотам обаче човечеството трябва да намери как би могло да оцелее при -180° С!

На Kepler-186f тревата е червена

Това всъщност разбрахме съвсем случайно от поредица плакати на НАСА, които са направени в смешен стил, но споделяйки интересни факти. Тези плакати „рекламират“ другите светове. И така това, което ни направи най-голямо впечатление е, че на Kepler-186f има червена трева. Разбира се никой все още не е сигурен, дали това е точно трева, но е сигурно, че планетата е покрита с нещо червено! А искате ли да я видите сами! Тогава посетете повърхността ѝ с виртуалната разходка от НАСА! Ето тук!

Небе пълно с елмази, рубини и сапфири

Първо, учените от университета Уоруик установиха, че облаците на далечната планета HAT-P-7b вероятно се състоят от корунд, минерал, който образува рубини и сапфири. И тогава, с колеги от други институции, те пресъздадоха условията, при които се оказва, че там вали и градушка от диаманти! Кога е следващият автобус до HAT-P-7b?

Нощното небе на TRAPPIST-1 е невероятно

В системата TRAPPIST-1 едновременно 3 или дори 4 планети могат да се видят в небето. Те са толкова близо, че се виждат не като малки точки, както Венера или Марс от Земята, а като големи обекти като нашата Луна. Сега си представете, че планетите се окажат обитаеми и ще бъде възможно, както стоите на TRAPPIST-1 да видите светлините от градовете на съседните планети. Страхотно, нали?

Картинки: NASAКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град