Космос

Начало | Космос | Защо при изгрев и залез небето се оцветява в различни цветове?

Защо при изгрев и залез небето се оцветява в различни цветове?

Аз детето | 2019-03-15

Защо при изгрев и залез небето се оцветява в различни цветове?

Без съмнение поне веднъж, точно като Малкия принц, сте наблюдавали изгрев или залез на Слънцето и сте се наслаждавали на невероятната красота. Залезите и изгревите са едно от най-красивите неща, които се случват на нашата планета Земя. Те са незабравима картина и независимо, че се случват всеки ден, винаги са невероятни за снимане и наблюдение. Кой може да забрави или да не се наслади на ярките червени, розови и лилави цветове по небето и облаците. Чудили ли сте се някога как точно се получават тези прекрасни нюанси. Все пак слънцето грее цял ден, защо тогава небето не е оцветено така през цялото време? Къде се крие цялата тази красота?

Всъщност тези цветове са винаги там! Ние просто не можем да ги видим. Как е възможно това? Когато светлината влезе в нашата атмосфера, тя е бяла. Тази бяла светлина съдържа всички цветове на дъгата. Газовите молекули разчупват светлината в различно оцветени вълни. Всеки цвят на светлината се движи с различни скорости. Цветовете, които виждаме, зависят от пътя на светлината и чувствителността на очите ни. Молекулите изпращат светлинните вълни в различни посоки. Ние наричаме този процес разсейване. Слънчевата светлина се разпръсква много пъти, преди да стигне до очите ни. Синята светлина се движи бързо, така че тя се разпръсква по-често от повечето други цветове. Затова не виждаме ярките цветове на залеза през деня! Толкова много синя светлина е разпръсната, че скрива повечето други цветове. Те обаче се виждат по време на изгрев и залез, защото светлината пътува повече, за да стигне до нас. Това позволява на другите цветове на светлинните вълни да се разпръскват по-често.

Можете ли да повярвате, че небето всъщност може да е лилаво? Лилавите вълни се движат по-бързо от сините, така че по небето се разпръсква повече пурпурна светлина. Тогава защо небето е синьо? Чувствителността на очите ни влияе върху цветовете, които виждаме. Тъй като синьото е по-близо до центъра на окото ни от лилавото, ние виждаме синьо небе вместо лилаво. Ако сте се заглеждали често в залезите, знаете, че невинаги са едни и същи. Защо е така? Много хора казват, че най-красивите изгреви и залези се случват през есента и зимата, когато атмосферата е суха и позволява на светлинните вълни да пътуват по-бързо. Въпреки това, много други неща променят цветовете на залеза (изгрева) чрез добавяне на нови молекули газ във въздуха.

Например вулканичните изригвания изпращат частици в атмосферата. Тези частици причиняват разсейване на светлинните вълни с по-висока скорост. Всеки, който види залез точно след изригване, ще види блестящо оранжево небе. Замърсяването също променя изгрева или залеза. В прекалено населените градове замърсяването от автомобилни двигатели блокира много нюанси на светлината. Залезите в силно замърсените зони са само яркочервени. И накрая, облаците влияят на изгледа на изгрев или залез. Може да се притеснявате, че облаците ще го закрият и няма да можете да видите красотата. Въпреки това, няколко облака в небето правят изгрева или залеза още по-красив. Облаците хващат цветните лъчи, когато слънцето изгрява или залязва, в резултат на което цветовете се „прожектират“ в небето. Някога наблюдавали ли сте изгрева над морето в облачна сутрин? Много хора вярват, че това е най-красивата гледка в света. А как изглежда залезът от вашия дом?

Снимки: Az-deteto.bg

Вижте още някои интересни факти за небето:
Защо небето е ценно за астрономията?
Защо небето е синьо?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град