новини детски

Начало | новини детски | До 15 октомври се кандидатства за помощ за първокласник и осмокласник

До 15 октомври се кандидатства за помощ за първокласник и осмокласник

Аз детето | 2022-09-20

До 15 октомври се кандидатства за помощ за първокласник и осмокласник

Еднократната помощ от 300 лева за ученици, записани в първи и осми клас в държавните и общинските училища, до момента е отпусната на близо 60 хиляди семейства, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане. Кандидатстването за този вид подпомагане започна във средата на лятото и продължава до 15 октомври, като отпускането на средствата вече не се обвързва с доходите на родителите.

Целта е семействата на децата в първи и в осми клас да бъдат подкрепени при подготовката на учениците в началото на учебната година. Кандидатства се по настоящия адрес на един от родителите. Формулярите са качени на страницата на АСП и могат да се подават и по електронен път. Спрямо данните от миналата година има повишен интерес, отбелязва пред БНР заместник-министърът на социалната политика Надя Клисурска. Родителите трябва да предоставят бележка от училището, че детето е записано в първи или осми клас, пояснява тя.

Важно е да се знае, че помощта се получава на две части – през първия и през втория срок. Средствата подлежат на връщане при натрупване на 5 и повече неизвинени отсъствия в рамките на месец или ако ученикът прекъсне обучението си.

636 за миналата година са били заповедите за възстановяване на получената сума при първокласниците. Значително по-голям е броят при осмокласниците – над 1500, уточнява Надя Клисурска.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град