новини детски

Начало | новини детски | Приемът за безплатните ИТ обучения на Училищна „Телерик Академия“ е отворен

Приемът за безплатните ИТ обучения на Училищна „Телерик Академия“ е отворен

Аз детето | 2022-09-05

Приемът за безплатните ИТ обучения на Училищна „Телерик Академия“ е отворен

Училищна „Телерик Академия“ – най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 3-ти до 12-ти клас, обяви нов прием за школите си през учебната 2022/2023 година. Над 2900 деца и младежи в 3-12 клас ще имат възможност да се обучават безплатно на програмиране и дигитални технологии в 140 школи в 47 населени места. От кандидатите не се изискват предварителни познания в областта на технологиите. Кандидатстването е отворено онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия до 2 октомври.

Обученията ще се провеждат в рамките на 72 часа през учебната година, започвайки от края на октомври, а форматът им (онлайн или присъствен) ще бъде съобразен с препоръките на здравните органи.

„Живеем във времена, в които дигиталните умения стават все по-важни за успеха на всеки ученик. Вярвам, че за всички нас бъдещата успешна реализация на децата е от изключително значение. Щастлив съм, че нашите школи са трамплин към постигането на равен достъп до технологично обучение на ученици от цяла България и в програмите ни им показваме необятния свят на програмирането и дигиталните технологии. За тази цел, и през учебната 2022/2023 година разширяваме мащаба до 140 школи в 47 населени места“, коментира Петър Шарков, изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия.

Програмите се реализират с подкрепата на Фондация „Америка за България“, индивидуални и корпоративни дарители, както и в партньорство с общини, училища, местни институции и неправителствени организации. Те ще се провеждат безплатно в 47 населени места в страната: за първи път в Банско, Берковица, Димитровград, Дупница, Карлово, Самоков, Троян, както и продължаваме присъствието си в Абланица, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Девин, Добрич, Доспат, Златоград, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Лом, Луковит, Монтана, Пазарджик, Панагюрище, Петрич, Пещера, Плевен, Пловдив, Правец, Първомай, Разград, Русе, Севлиево, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Харманли, Хасково, Шумен и Ямбол.

Кандидатстване и приемен тест

Учениците в 3-4 клас, 5-7 клас и 8-11 клас могат да разгледат школите за тяхната възрастова група и да изберат най-удобната за тях по място и време на провеждане. Учениците в 12-ти клас могат да се включат в една от онлайн школите. Процесът на кандидатстване става онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия и включва попълване на форма за кандидатстване, както и приемен тест, който трябва да се попълни до 2 октомври.

Ново разпределение на програми по възрастови групи

Обученията за 8-12 клас подпомагат кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация, чрез практическа насоченост и модерна програма. Гимназиалните ученици могат да участват в една от три програми – „Дигитални науки“, „Разработка на игри“ и „Уеб програмиране“.

От тази учебна година, обученията за 12 клас ще се провеждат само в онлайн формат и ученици от цялата страна могат да кандидатстват.

Обученията за 5-7 клас развиват ключови дигитални умения, а учениците могат да избират между 4 програми – „Дигитални науки“, „Разработка на игри“, „Алгоритмично програмиране“ и „Уеб програмиране“.

Учениците в 3-4 клас могат да вземат участие в школи по „Дигитални науки“. В тях децата ще подобрят дигиталните си умения и ще се запознаят със света на технологиите.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град