малък готвач
Динята ще нарежете най-лесно ето така...
Искате перфектни резени сочна диня за хапване, плодови салати или за студено смути? Искате ли да знаете как да нарежете диня, когато е толкова голяма – по-голяма от всичко друго, което сте рязали досега? Е, останете с нас тогава. Дори и да не сте начинаещ домашен готвач, купуването на предварително нарязани плодове може да бъде изкушаващо. Няколко причини да ги избягвате: те струват повече на килограм, водят до увеличаване на хранителните отпадъци и изискват допълнителна опаковка – освен това предварително нарязаният пъпеш или диня се развалят по-бързо, изсъхват още при рязането, което ги прави по-малко вкусни и сочни.
Следващите техники включват премахване на кората на динята, което ви позволява да нарежете плода най-лесно. Продължете да четете за три урока стъпка по стъпка, за да усъвършенствате уменията си за рязане на този класически летен плод, без да са необходими фантастични трикове.
Първо нещо важно: винаги започвайте с голям, остър нож и голяма дъска за рязане. Като разбира се внимавате и знаете, че имате опит с ножа. Ако покажете на мама, татко и останалите опитни в семейството тези съвети, те ще са много доволни. Вземете херметически затворен контейнер за съхранение на цялата диня, ако не я изядете наведнъж.
Как да нарежете диня на кубчета:
- Отрежете около 2 сантиметра от горната и долната част на цяла диня, за да създадете две плоски повърхности, така че динята да може да стои на дъска за рязане, без да се търкаля.
- Поставете динята върху едната плоска страна.
- Нарежете кората на ивици, за да разкриете червената част (или жълтата или оранжевата част), като следвате извивката на плода и се въртите, докато режете.
- Отрежете всички останали бели остатъци под кората. (Може да искате да обърнете плода отгоре надолу, за да го видите от втори ъгъл.)
- Нарежете плодовете отгоре надолу на големи филийки. Подредете няколко и ги нарежете по дължина на ленти, след това ги завъртете и нарежете напречно на кубчета.
Как да нарежете диня на резени:
- Отрежете около 2 сантиметра от горната и долната част на цяла диня, за да създадете две плоски повърхности, така че динята да може да стои на дъска за рязане, без да се търкаля.
- Поставете динята на едната плоска страна.
- Нарежете кората на ивици, за да разкриете червената част (или жълтата или оранжевата част), като следвате извивката на плода и се въртите, докато режете.
- Отрежете всички останали бели остатъци под кората. (Може да искате да обърнете плода отгоре надолу, за да го видите от втори ъгъл.)
- Нарежете плода на две отгоре надолу.
- Работейки с едната половина от динята, разрежете я наполовина по дължина, за да създадете дълги триъгълни четвъртинки.
- Обърнете така, че дългата страна да е пред вас и нарежете четвъртинките диня напречно.
Как да нарежете диня на пръчици:
- Отрежете около 2 сантиметра от горната и долната част на цяла диня, за да създадете две плоски повърхности, така че динята да може да стои на дъска за рязане, без да се търкаля.
- Поставете динята на едната плоска страна.
- Поставете динята настрани и разрежете плода напречно на две.
- Една по една, поставете всяка половина с изрязаната страна надолу и нарежете на филийки, след това завъртете на 180° и направете резени, перпендикулярни на първите, за да направите пръчици от диня.