покани

Начало | покани | Деца стават антарктически изследователи в „Музейко“

Деца стават антарктически изследователи в „Музейко“

Аз детето | 2024-06-05

Деца стават антарктически изследователи в „Музейко“

Българските антарктици проф. Христо Пимпирев, Любов Костова и доц. Борислав Александров ще се срещнат с децата на София. Събитието ще се състои от 12:00 часа в Зала 1 на 8 юни в „Музейко“, съобщават оттам. Защо Антарктида често е наричана Белият Марс? Кои са най-интересните животни, които можете да срещнете там и как да станете полярен изследовател? Това са част от въпросите, на които ще отговорят български антарктици, които гостуват в Детския научен център „Музейко“ по време на специална програма, посветена на изучаването на ледения континент!

България е една от малкото държави в света, която вече повече от 30 години е водеща в изследването и има свой антарктически кораб. За българския принос ще разкаже проф. дгн Христо Пимпирев – доайен на Българската антарктическа програма, директор на Националния център за полярни изследвания и председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт. Участник в тазгодишната експедиция към Антарктида е и Любов Костова от Фондация „Красива Наука“, специалист с огромен опит в публичните комуникации, движещата сила зад международния успех на конкурса за популярна наука FameLab и съосновател на Софийския фестивал на науката.

Тя ще разкаже какво е да живееш на Антарктида, защо работата на полярните изследователи е не само важна, но и много интересна, както и ще представи проекта си „Картички от пощенски клон 1090“. Да, на Антарктида има истински пощенски клон! Условията на Антарктида обаче изискват и специални умения за оцеляване, както и нужната екипировка. Истинска екипировка от ледения континент, както и възможност за разказ от първо лице за това как се оцелява там, ще представи доц. д-р инж. Борислав Александров от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Освен преподавател по геодезия и морска геодезия, той е участник в шест антарктически експедиции, дипломиран инструктор по оцеляване и автор на книга за основи на оцеляването.

Срещата с доц. Борислав Александров е от 14:00 до 15:00 часа в Зала 1 на „Музейко“.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град