покани

Начало | покани | „Детски празник на площад „Славейков“ – 2024“ организират от Столична библиотека

„Детски празник на площад „Славейков“ – 2024“ организират от Столична библиотека

Аз детето | 2024-05-31

 „Детски празник на площад „Славейков“ – 2024“ организират от Столична библиотека

В програмата – специален подарък от Библиотеката на София и Театър „Възраждане“ представлението „Червената шапчица“, участие на школата за сценични изкуства „Essens“, „Часът на приказката“, изложба „В света на птиците“, артателиета, образователни и STEM игри.

На емблематичния Празник на детето 1 юни Столична библиотека подарява на малките софиянци малък артфест с креативни занимания и развлечения, с театрални спектакли, изпълнения на детски състави, срещи с автори и четения. Тук всяко дете може да намери по нещо любопитно и занимателно.

Детският център на библиотеката на София е най-големият в България и разполага със 71 хил. тома книги (ежегодно се купуват над 5 хил. нови издания) и 20 хил. читателска аудитория. Само за първите 5 месеца Детският център има близо 5 хил. нови читатели, а заетите книги за една година надхвърлят 180 хиляди. Посещенията в Детския център на разнообразните образователни занимания, атрактивните дигитални работилници и артателиета, конкурси и състезания, срещи на живо с любими детски писатели и известни личности са над 55 хиляди годишно.

През последните години голям интерес сред детската аудитория предизвикват книгите на съвременни български детски автори, особено тези на историческа тематика, енциклопедиите, научнопопулярни издания за природата, а сред по-малките са популярни приказките с ярки, интересни илюстрации, интерактивните образователни игри и познавателни книги. Изданията на големите български класици, включени в учебната програма, са също винаги търсени. В Столична библиотека са винаги отворени и достъпни за децата – дигитална Тийн лаборатория, нови уютни пространства за четене, учене, занимания, образователни и дигитални игри. Всички реновирани филиали на Библиотеката предлагат на децата и учениците комфортни условия за четене и обучение, STEM игри и артработилници.

Програмата на „Детски празник на площад „Славейков“ – 2024“ включва:

  • 10:00 ч. – музикално-анимационна сутрин за най-малките
  • 10:30 ч. – „Часът на приказката“
  • 11:00 ч. – Корейски занимателно-образователни игри – работилница по Ханбок и STEM занимания с ботове, пчелички, 3D писалки
  • 11:00 ч. – Школа за сценични изкуства „Essens“ – изпълнения на клуб по спортни танци „Дъга“, детска вокална група „Палави ноти“ и „Крокодил посред Балкана“ от Недялко Йорданов с участието на деца от театралната школа на Ирен Кривошиева.
  • 12:00 ч. –Детската писателка Зорница Христова представя нови книги на издателство „Точица“
  • 12:30 ч. – представяне на новото издание на книгата с разкази и легенди, „Гласът на ангелчето“ на Станислав Ваклинов и илюстрации на Вадим Лазаркевич.
  • 13:00 ч. – Щафетно четене – „Огромният крокодил“на Роалд Дал
  • 13:30 ч. – Викторина за почитателите на Роалд Дал
  • 14:00 ч. – Прожекция на филма „ Вещиците“ по Роалд Дал (104 мин., озвучен на български)
  • 16:00 ч. – Театър на открито – „Червената шапчица“– подарък за софийските деца от Столична библиотека и Театър „Възраждане“.

За победителите в различните викторини и конкурси ще има интересни награди. Всички желаещи деца до 14 години ще получат безплатни едногодишни читателски карти и подарък – книжка.

През целия ден могат да се разгледат експозициите:

• „В света на птиците“ с постери на илюстрации от най-голямата книга в Столична библиотека – „Птиците на Америка“ – уникален албум с ръчно оцветени илюстрации

• „Децата на КОНКОРДИЯ“ - фотоизложба в подкрепа на деца в риск, представена от фондация КОНКОРДИЯ България

На 1 юни Библиобусът на Столична библиотека ще гостува на празника на район Подуяне в парк „Герена“ от 10:00 до 14:00 ч.

Във филиалите на библиотеката също ще се провеждат различни интерактивни занимания и артинициативи за деца.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град