любопитно

Начало | любопитно | Антарктида е била покрита с дъждовна гора

Антарктида е била покрита с дъждовна гора

Аз детето | 2016-08-29

Антарктида е била покрита с дъждовна гора

В наши дни Антарктика е най-студеното и най-сухото място на Земята. Малкото живот там е главно по краищата на континента. Но това невинаги е било така – преди 45 милиона години Антарктида е била дъждовна гора, кипяща от живот. Макар да асоциираме пустините с топлите и сухи места като Сахара, всъщност Антарктида е най-голямата пустиня. По крайбрежието ѝ на година падат само 20 см дъжд на квадратен метър, а във вътрешността дори още по-малко. В долината МакМърдо пък не е валяло от милиони години.

Трудно е да си представим живот на такова място, но наскоро бяха открити древни кости на костенурка на възраст около 45 милиона години. Това може да означава, че Антарктика някога е била много по-различна. Биологичното разнообразие е директно свързано с температурата на водата. В тропическите води разнообразието на видове е голямо, а в мразовитите води е доста по-оскъдно. През еоценската епоха, която е била преди 56 милиона години и е продължила 22 милиона години, Антарктика все още е била свързана с Нова Гвинея и Австралия – последната частица от суперконтинента Гондвана. Поради връзката на континента с тези големи региони, Антарктика е била изолирана от студените океански течения и това е позволило развиването на тропическа дъждовна гора. Тогава там е имало много различни видове животни, включително костенурки и двуутробни.

Преди 23 милиона години, Антарктида бива напълно изолирана от останалата суша и ледът се разпростира по цялата ѝ повърхност, убивайки почти всичко живо – оцеляват само пингвините и някои микроби, които и до днес мръзнат по бреговете на континента. Това разбира се е продължило много дълго време. Допреди 3 милиона години само на 600 км. от Южния полюс е имало гора. Днес Антарктида е покрита от масивен постоянен лед и едва ли някога ще възвърне предишния си вид, най-малкото няма да е в близките няколко милиона години. Така на нас ни остават тези малки артефакти, които напомнят за някогашната Антарктика.

Източник на информация: iskamdaznam.comКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град