новини детски

Начало | новини детски | Български ученици сред най-добрите по математика в света

Български ученици сред най-добрите по математика в света

Аз детето | 2014-01-01

Български ученици сред най-добрите по математика в света

Отбор деветокласници се прибра в София след като завоюва отличията си на международната азиатска олимпиада по математика. Съревнованието се проведе на остров Ява в Индонезия. Равносметката – един златен, един сребърен и два бронзови медала.

На 31 декември 2013 г. децата бяха посрещнати на летище София като шампиони освен от най-близките си, и от камерите на всички телевизии, съобщава в. „Дневник“. „Аз имам златен медал на индивидуалното състезание. Тази купа е свързана с това, че там отборите са разделени на групи и ние сме първите в нашата група," обяснява Христо Попов, 9 клас от Софийската математическа гимназия.
Децата се чувстват победители и заради многото нови приятелства. „Чувството е неописуемо. Просто си щастлив и в един момент не можеш да свалиш усмивката от лицето си. Много е хубава тази размяна на култури, а и така разбираш какво имаш," казва Мария Делякова. Връстникът й Виктор Костов иска да се развива с математика „Защото това го умея най-добре. Бъдещето ще покаже."



Коментари
2 коментара

Диди , ,

Публикувано на 02.01.2014

Браво на децата! Но не вярвам държавата да е "развълнувана" от наградата им. Катерина Найденова е призната за най-добрата млада физичка в света. Участвала е в редица национални и международни първенства и винаги се връща с медал. Тази българска гордост замина да уча за Станфордския университет в САЩ, а държавата не му плати социална издръжка от 50 лв.,заради натрупани неизвинени отсъствия. Катя и съучениците й не успяват да отидат на приема на Президента за отличниците от олимпиади, прославили България по Света, заради липса на средства. Добре, че замина за САЩ! В България не я чака бъдеще!!

Katleia Aleksandrova, 15 г.,

Публикувано на 09.05.2015

da taka e prava si ;)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град