новини детски

Начало | новини детски | Вече съществуват бонбони, които предпазват от кариес

Вече съществуват бонбони, които предпазват от кариес

Аз детето | 2014-01-14

Вече съществуват бонбони, които предпазват от кариес

Много често сте чували родителите ви да ви казват, че трябва да избягвате сладките храни, включително и бонбоните, защото те вредят на зъбите. И вие макар и често с неохота сте ги слушали. Е, вече може да им противоречите леко, защото изглежда нещата се променят и именно бонбоните могат да започнат да се използват като защита срещу кариес.

Става въпрос за специални бонбони, които са проектирани да пречат на вредните бактерии, предизвикващи гниене и ерозия на зъбите. С тяхна помощ лошите бактерии се поглъщат в слюнката и след това се изхвърлят от организма. Бонбоните не съдържат захар, но пък са наситени с вид „приятелски“ пробиотични бактерии (Lactobacillus paracasei), които имат за цел да се борят с вредния тип бактерии (Streptococcus Mutans). След като сладкото се изсмука, приятелските бактерии се отделят в слюнката, образувайки защита на зъбите. По този начин вредните бактерии не могат да се прикрепят към повърхността им и да ги увредят. 

Така наречените добри бактерии, открити в храни като например киселото мляко, помагат още за разграждането на храната и усвояването на хранителните вещества. Новите бонбони, произведени от немската фирма Organobalance GMBH, могат да се насочат главно към децата, за да се избегне ранното начало на образуването на кариес. Streptococcus mutans е най-вредната бактерия в устата. Тя се храни от захарта в храната, която ферментира в киселина и нарушава повърхността на зъбите. В момента единственият ефективен начин за намаляване на лошите бактерии е избягване на сладките храни, както и редовно миене на зъбите. Новите бонбони могат да бъдат пуснати на пазара в рамките на година-две.

Учените работят и върху паста за зъби и вода за уста, съдържащи приятелски бактерии, пише вестник Daily Mail.



Коментари
5 коментара

Диди , ,

Публикувано на 14.01.2014

Иновативно! :) :)

Цвети , 11г. г.,

Публикувано на 14.01.2014

Това е супер! Ще ядем по цели пакети бонбони, а те ще бъдат здравословни и полезни! :)

Васи , ,

Публикувано на 05.02.2014

Аз си ям сладко колкото искам защото: 1 В момента мн раста исъм слаба като клечка 2 през целия ми почти 13 годишен живот не съм имала нито един кариес или пломба! Изяще се от яде ама да не ви се появят кариеси!:Р

ема воденичарова, 9 г.,

Публикувано на 12.02.2014

аз не обичам бонбони.и поткрепям родителите.

Габриела Бянова, 11 г.,

Публикувано на 22.05.2014

до редакцията От къде мога да си ги купя. Аз живея в гр Русе

От редакцията: Все още не се продават в България.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град