Кино Видео DVD TV

Начало | Кино Видео DVD TV | 10 интересни факта за най-коледния филм „Как Гринч открадна Коледа“

10 интересни факта за най-коледния филм „Как Гринч открадна Коледа“

Аз детето | 2021-12-16

10 интересни факта за най-коледния филм „Как Гринч открадна Коледа“

Дядо Коледа е известна коледна фигура. Но има още един известен коледен герой. Сещате ли се кой е той? Името му е Гринч. Въпреки че това мързеливо зелено същество е може би малко по-малко весело от белобрадия старец. В крайна сметка Гринч се опитва да открадне Коледа. Тази история оживява в телевизионния специален филм от 1966 г. „Как Гринч открадна Коледа“. Оттогава той се превърна в основна част от филмите по Коледа. Ето 10 интересни факта за един от най-празничните филми след „Сам вкъщи“.

Филмът е базиран на книга на д-р Сюс

Има голяма вероятност да знаете, че д-р Сюс е автор на „Как Гринч открадна Коледа“. Знаете ли обаче, че Сюс също получил кредита за сценарий на филма? Нека се потопим в това как се е появила историята. Гринч се появява за първи път в стихотворение в „Червената книга“ през 1955 г., наречено „Хубубът и Гринч“. През 1957 г. той решава да вземе Гринч и да го постави в центъра на собствената си книга, която се основава на това, че самият д-р Сюс се чувства доста Гринч за Коледа по това време.

Режисьор е на анимационна легенда

Сърежисьор и копродуцент на „Как Гринч открадна Коледа“ е не друг, а Чък Джоунс. Джоунс е една от легендите на анимацията, изиграла огромна роля в анимирането и режисурата на анимационни филми от поредицата „Looney Tunes“. Нашата концепция за Бъгс Бъни и други до голяма степен се дължи на работата на Джоунс.

Джоунс и Сюс са работили заедно и преди

Джоунс и Тед Гайзел (известен още като д-р Сюс) за първи път работят заедно по време на Втората световна война. След това те си сътрудничат в серията учебни анимационни филми „Private Snafu“.

В началото Гайзел не бил сигурен

Когато Джоунс за първи път отишъл при д-р Сюс с идеята да превърне „Как Гринч открадна Коледа“ в телевизионен специален филм, авторът бил неуверен. През 1953 г. той е написал сценария за филма „5000-те пръста на д-р Т.“ Той мразел това преживяване толкова много, че никога не написал друг филм. До този за Гринч!

На борда бил доведен композитор

Гейзел написал всички текстове на песните в музикалната адаптация на книгата си, но нито той, нито Джоунс били в състояние да предоставят музиката. Тук се намесил Алберт Хейг. Германски имигрант, който избягал от нацистка Германия като дете, Хейг работи на Бродуей, освен че има малка актьорска кариера. Той играе психиатъра в „Space Jam“, колкото и да е странно.

Икона дава гласа си

И разказвачът, и Гринч са един и същи глас и този глас е предоставен от не друг, а от Борис Карлоф. Карлоф и до днес е най-известният портретист на Чудовището на Франкенщайн. Това го превърна в истинска легенда на малкия екран. О, и той също е и гласът на Мумията.

Карлоф не беше единственият забележителен гласов актьор

Синди-Лу е озвучена от Джун Форе, която също беше гласът на Летящата катерица Роки и около милион други герои. Сред героите ѝ бяха Гъмби и Поки.

Спечели „Грами“

Странни неща печелят „Грами“ тук и там. В крайна сметка наградите „Грами“ имат категории като „Най-добър детски албум“. Победителят през 1968 г.? Това бил „Dr. Сюз: Как Гринч открадна Коледа“.

Има няколко необичайни последващи действия

През 1977 г. Гринч разменя празниците. Той се появява в специалната програма на ABC „Halloween is Grinch Night“, предистория за Гринч, преследващ Whos на Хелоуин. След това, през 1982 г., получихме сблъсък на светове, когато излезе „The Grinch Grinch the Cat in the Hat“.

Последният филм имаше огромен успех

„The Grinch“ направи 511,8 милиона долара по целия свят в боксофиса. Това го направи най-печелившият коледен филм на всички времена.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град