забавна наука

Начало | забавна наука | Защо самолетите не летят в права линия?

Защо самолетите не летят в права линия?

Аз детето | 2018-06-07

Защо самолетите не летят в права линия?

На бас, че ще познаем с какво ще пътувате ако ви се наложи да отидете от София до Рио де Жанейро! Ще ползвате самолет, нали? Все пак няма магистрала, която да минава през Атлантическия океан, а с кон би ви отнело твърде много време. Пък и те също не могат да прекосят океана. Кораб е друга възможност, но не сме сигурни, че ще се получи и определено не е така бързо и удобно като със самолет. Така че ръкопляскайте ни – познахме! Освен това изглежда, че ще бъде много бързо – все пак самолетът може да прелети в права линия, нали така? В крайна сметка най-краткото разстояние между две точки е правата линия.

Да, обаче когато тръгнете да си търсите самолетни билети бързо ще установите, че някои полети ще бъдат дори по 14 часа и ще се наложи да преминете през Мюнхен, Амстердам, Истанбул или пък друг град с летище, който не е във вашата посока! Какво става? Защо самолетите не летят в права линия? Вероятно има нещо общо с този вятър, който високо в небето е по-силен и често постоянен, нали? Или може би това е така, защото пилотите не могат да видят земята, за да се насочат по права линия? Може би това има нещо общо с гравитацията, която влияе на самолета, докато пътува? Веднага ви казваме, че не е виновна гравитацията, нито пък вятърът. Маршрутът на самолетите изглежда странно, особено когато го гледаме на плоска карта по няколко причини. Противно на това, което хората вярвали преди много-много години, Земята не е плоска. Тя е сфера, която е леко сплескана в полюсите. Точно поради тази причина плоските карти не са съвсем точни.

Погледнете глобус и го сравнете с картата и съвсем ще ви стане ясно за какво говорим. Можете да си направите и още един експеримент. Пътят на един самолет от София до Рио де Жанейро на карта може да изглежда като права линия, но ако го проследите върху глобуса изобщо няма да е така и със сигурност ще минава през някои от изброените от нас градове в зависимост от компанията. Вместо да разчитат на картите, хората, които определят полетите (пилоти и авиодиспечери) си имат специални макети и виртуални глобуси, които отчитат точната форма на планетата Земя. Така те определят полетите и това, което прилича на дълга обиколка на плоска карта, всъщност се оказва най-краткият маршрут през земното кълбо по въздуха. Така че следващия път, когато мислите за пътуване от едно място на друго по въздуха, не забравяйте да мислите в три измерения! Просто следвайте кривата на Земята и ще стигнете дотам!

Снимки: pixabay.com

Вижте още няколко интересни истории за самолетите:
В света на самолетите: професия авиодиспечер
Защо самолетите оставят бели следи в небето?
Първият в света соларен самолет направи околосветско пътешествие



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град