Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо котките имат мустаци?

Защо котките имат мустаци?

Аз детето | 2017-02-17

Защо котките имат мустаци?

Както всички знаем котките имат отличен слух. Те могат да чуят дори най-тихия шум. Зрението им също е отлично – това на всички отново е известно. Но тогава се питаме за какво им служат мустаците? Оказва се, че и мустаците на котките помагат да се ориентират в пространството около тях и най-вече в тъмното. За котките те са много важни и са основният им орган за допир. Котките имат около 24 тънки, но много чувствителни мустаци.

Дори в лова те са незаменими помощници. Когато котките ловуват, мустаците им са отпуснати. Когато не могат да виждат предметите или животните около себе си, например когато е много тъмно, мустаците на котките могат да доловят и най-леките струи въздух или разместването му. Това им помага да възприемат близките около тях предмети или живи същества, без наистина да ги виждат.

Освен това по мустаците можем да определим и настроението на котките. Ако мустаците им са нагоре това означава, че те са дружелюбно настроени, а ако са увиснали надолу това означава, че котката е в лошо настроение и е по-добре да не я закачаме.

Вижте още:
Не смей да си котка
Едно куче и една котка
Какво правят котките, когато няма никой вкъщи?
Любопитни факти за големите котки



Коментари
1 коментар

Кристиан Желев, 15 г.,

Публикувано на 24.12.2021

Не е много добре описано!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град