Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо доматите стават червени, когато узреят?

Защо доматите стават червени, когато узреят?

Аз детето | 2016-04-26

Защо доматите стават червени, когато узреят?

Мислете бързо: какъв е цветът на граха? А на краставицата? А на ментата? А на домата? Това беше лесно, нали? Зелено, зелено, зелено и изведнъж – червено. Независимо дали хапвате чери домати в салата с краставица и сирене или пък смятате, че тънките парчета домати в сандвича или пицата придават по-вкусен завършек, те все са си червени и се познават по това.

Отивайки в градината на баба със специална заръка да откъснете няколко от хубавите домати, със сигурност няма да се затрудните никак търсейки червените, но ще забележите, че между тях има и някакви зелени, точно с цвета на грах. Тогава може би ще се запитате, стига да не бързате много и баба да не ви вика настоятелно, защо доматите са зелени преди да узреят, а след това стават червени, след като грахът например винаги си и е един и същи цвят. Какво става тук? Дали тези зеленчуци не са всъщност някакви трансформиращи се плодове? Дори обаче да не ви се случи подобно нещо, ние пак ви предлагаме да прочетете отговора на този интересен въпрос, защото е хубаво човек да знае повече и да се интересува от света около него.

Доматите притежават това интересно качество благодарение на два пигмента, които използват за фотосинтезата си. Тези пигменти се наричат хлорофил и ликопен. Първият е зелен, затова и повечето растения са зелени, а вторият е червен. Нещата са съвсем прости: както повечето растения, докато доматите растат и цъфтят, съдържат главно хлорофил и това им придава зеления цвят. Но започвайки да поузряват, започва и голямата промяна. Докато стават големи, сочни и вкусни, често и дните стават все по-къси, а температурите все по-ниски. Когато това се случи, зеленият хлорофил започва да се разтваря и да се превръща в червения ликопен. Всъщност можете да наблюдавате този процес – просто си изберете едно доматче и го наглеждайте всеки ден. Докато узрява ще забележите, че бавно и постепенно цветът му става червен и все по-червен. Дори има такъв момент, в който половината е червен, а останалата зелен.

Логично обаче, за да стават червени доматите трябва и да са пораснали на такъв етап, че да могат да узреят.

За тази работа се грижи и още нещо, за което дори и не подозираме. Доматите, както и повечето растения, които дават плод, произвеждат газ без мирис, вкус и цвят, който се нарича етилен. И докато времето за порастването на доматите е много дълго, месеци, то узряването им е доста по-бързо. Ето защо повечето земеделци всъщност обират доматите докато са все още леко зелени и просто ги оставят газът да си свърши работата докрай и да ги докарат на пазара току-що узрели. Ако ги изчакат да узреят на самото растение, опасността да ги изпуснат, дори и да ги следят всеки ден е голяма. Това е така, защото дори и от съвсем един и същи вид не всеки домат узрява със същата скорост като другия. Учените са открили, че по-дребните домати стават годни за консумация по-бързо, дори и да се намират на едно и също растение с по-големите. Температурата също играе важна роля за процеса на зреене. Ликопенът няма да се развие лесно нито при много високи, нито при много ниски температури. Ама че капризно вещество.

Гледате ли си домати у дома? Може би сте забелязали, че от време на време пада по някой зелен домат преди да е узрял или пък се е случвало да си купите домати от пазара и половината от тях да са зелени. Но запомнете – не бива да ги изхвърляте, няма смисъл. Ако имате неузрели домати, можете просто да ги поставите в хартиена торбичка и да я затворите добре. След това им дайте малко време. Веднъж достигнали до този зелен етап, те ще узреят и без да са върху растението и то в рамките на няколко дни!

Вижте още:
Създадоха растение, което ражда едновременно картофи и домати



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град